Anne Oja • 11. detsember 2003 kell 22:00

Toidukauba sissevedu ähvardavad trahvid

Põllumajandusminister Tiit Tammsaare sõnul leidis valitsuskabinet, et sanktsioonid tuleb igal juhul kehtestada. Nädala jooksul peavad sel alal vastutavad ministeeriumid, need on rahandusministeerium, põllumajandusministeerium ja välisministeerium, jõudma ühisele seisukohale. ?Täna (eile ? toim.) olid kõik ministeeriumid erinevatel seisukohtadel,? märkis Tammsaar.

Põllumajandusministeeriumis välja töötatud sanktsioonid peaksid vältima Eesti laojääkide maksustamisest tekkiva trahvi kerkimist praegu oletatavast 500 mln kroonist kõrgemaks. Millised ettepanekud põllumajandusminister Tiit Tammsaar eile valitsuskabinetti viis, ei soostunud ministeerium ütlema.

Varem on põllumajandusministeerium rääkinud võimalikest erakorraliste tollide kehtestamisest Eesti jaoks kriitilistele kaupadele, milleks on peamiselt suhkur ja piimapulber. Samas puudutab laojääkide maksustamine ka liha, võid, õli, teravilja, jahu ning muid toiduaineid, mida Euroopa Liidu põllumehed toodavad.

Peaminister Juhan Parts põhjendas nädalast lisaaega vajadusega valida ettevõtjaid ja riiki kõige vähem kahjustav variant. ?Skandinaavia riikide praktikale tuginedes leiab Euroopa Komisjon vaatamata sanktsioonide kehtestamisele võimalusi trahvida ja kas seetõttu on Eestil üleüldse võimalik trahvidest hoiduda,? vahendas Parts välisministeeriumi seisukohta. ?Siis tuleb pigem otsustada, kust leida neile katet.?

Valitsuse kabinetistungil osalenud euronõunik Henrik Hololeilt ei õnnestunud eile kommentaari saada. Hololei on varem öelnud, et trahvi tuleks käsitleda ajakirjandusliku liialdusena.

Eesti suurima piimapulbritootja Põlva Piima juht Aivar Häelm ütles, et ei usu järsku liberaalse majanduspoliitika kadumist ja näiteks erakorraliste tollide kehtestamist.

Häelm ütles, et põllumajandusministeerium on lubanud Eesti piimatootjate huvide eest seista. Samas ei osanud ta öelda, kes on piima- ja lõssipulbrit kriitilises mahus importinud ja mis on sellest pulbrist edasi saanud.

?Eestis toodetud piimapulbri hind on täna juba Euroopa Liidus toodetud pulbri hinnaga ühele tasemele jõudnud,? lisas Häelm. Kiire hinnatõus toimus viimase kuu jooksul ja oli tingitud piimatööstuste katsetest konkurentide piimatootjaid üles osta. Piimakilo maksab praegu 3.50, konkurentsieeliseid omaks hind tõusu alguspunktis, 2.60 juures.

Kui viimastel kuudel on kasvanud nii suhkru, köögivilja kui ka piimatoodete sissevedu Eestisse, siis suurimat tõusu näitavad lõssipulbri impordinumbrid. Võrreldes möödunud aasta septembri lõpu seisuga kasvas lõssipulbri sissevedu Eestisse üle kümne korra, 687 tonnilt 7744 tonnile.

Trahvisumma peab Euroopa Liit kinni abirahast, mis on samas juba arvestatud riigieelarvesse.

Hetkel kuum