Tõnis Arnover • 15. detsember 2003 kell 22:00

2003 - varjatud pingete aasta

Väliselt saab maailmas aasta mööda üsnagi rahulikult. Ent sileda pealispinna all on aimata pingeid ja jõuvõtteid.

USA ja Euroopa Liidu liitlassuhetes on president Bushi ajal järjest rohkem tooni andnud tugevama sõna. Vahepealsele leppimise vaatamata ei unustanud president, et Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa ei toetanud tema sõjaretke Iraaki, ega luba nende firmadel osaleda Iraagi ülesehitustöös, ehkki kõik nad on teinud Iraagiga pikaajalist koostööd. Tema sõnul ei ole see kättemaks, vaid USA maksumaksjate raha otstarbekas kasutamine.

ELi ja USA vahel oleks äärepealt lahvatanud kaubandussõda, kui WTO lubas ELil USA terasetollide vastu rakendada karistustolle. Bush tõmbus tagasi, kuid pigem valimistele kui kaubandusele mõeldes. Kui EL tuli Saksa-Prantsuse algatusel välja Euroopa iseseisva kaitsealgatusega, oli Washingtoni sõnum karm: ei mingit paralleeli NATOga. Kui sellega liitusid britid, andis Washington pikkade hammastega järele.

Järjest arusaamatumaks muutub laienev EL. Viimane tippkohtumine tekitas küsimuse: kui iga riik surub peale oma huve, mis on siis ELi huvid? Saksamaa ja Prantsusmaa tahavad domineerida, aga unustavad ära vana Euroopa demokraatia põhimõtted. Vilistades stabiilsuspaktile ja näidates Poolale ja Hispaaniale kohta kätte toetuste vähendamise ähvardusega, asuvad nad Euroopa sees looma oma ettekujutustele vastavat mini-Euroopat.

Venemaa pani kinni riigi edukaima firma juhi ja sellest indu saanud tänulik valijaskond valis suukorvistatud meedia mõjul korraloojad parlamenti. Kindlasti saab kord rohkem majja, aga pole kahtlust, et ka rahvusvahelises elus läheb Venemaa jälle kuraasi täis. Häda Gruusiale, Moldovale, Ukrainale. Õnn, et meid puudutab see nüüd veidi vähem.

Ja kummalist juhtub ka Lähis-Idas. Mitte Iraagis, vaid Iisraelis. Kui omal ajal lõi demokraatlik maailm lokku Berliini müüri puhul, siis nüüd valitseb vaikus, kui Iisrael ehitab enda sõnul ajutist, ainult miljardit dollarit maksvat müüri Läänekalda vahele. Seejuures ei kulge müür mööda ajutist piiri, vaid suvaliselt, häirides palestiinlaste igapäevaelu.

Aasta lõpeb, aga üllatused mitte. USA tabas Saddami, aga kas see on üksnes moraalne rahuldus või annab ka sõja vallapäästmise põhjenduse, elame, näeme.

Hetkel kuum