Kaido Einama • 17. detsember 2003 kell 22:00

Arvutiseadmeid vajatakse rohkem kui müüa jõuab

Nii juhtuski paljude arvutihulgifirmade müügistatistikas anomaalia: massiliselt aasta jooksul ostetud ja aina odavamaks läinud väiksema diagonaaliga LCD- ehk vedelkristallmonitorid kippusid oma kindlat liidrikohta loovutama juba suurema ekraaniga toodetele.

Samal ajal kasvas endiselt sülearvutite turg, kaasaskantavad arvutid aga neelavad aina suurema osa lauaarvutite turust.

ELKO Eesti juht Erik Tuimann nimetab novembrit küll nõrgima käibega kuuks muidu kuuma neljanda kvartali jooksul, kuid mainib ära endiselt tugeva huvi LCD-monitoride vastu, mida ostetakse isegi hoolimata nende vahepeal tõusnud hinnast.

Tech Data juht Kaur Lohk iseloomustab möödunud kuud kui järjekordset kasvukuud arvutikaupu müüvale hulgifirmale, möödunud aasta novembris 34 miljonilt kroonilt tõusis käive selle aasta samal kuul 41 miljoni kroonini. Kasvumootoriteks olid tema sõnul serverid ning ka sülearvutid, mida müüdi rekordiliselt 525 tükki. ?Eriti kiiresti on kasvanud IBMi ja Fujitsu Siemensi sülearvutite osa,? lisab Lohk, kelle hinnangul kuu tulemust mõjutasid kindlasti ka osa tootjate logistikaprobleemid. ?Ega muud oskagi praegu oodata kui kõva jõulumüüki. Igasse jõuluvana kotti võiks kuuluda üks kena arvuti, printer või vähemalt üks väike optiline traadita hiireke.?

GNT Eesti tootemarketingi direktor Ingrid Eha toob lõppeva aasta ühe olulise trendina välja digikaamerate müügi, mis on aasta jooksul kasvanud ligi kümme korda. Pihuarvutite müük on aga kahekordistunud. ?Ilmselt ei muutu n-ö hitid ka jõulude ajal, sülearvutid ja digikaamerad valitsevad,? ennustab Eha.

- Kaur Lohk, Tech Data tegevjuht

Aastal 2014 pole IT distributsioon enam ammu lihtsalt IT hulgimüük ? lihtsalt IT kui selline on osa meie igapäevaelust. Iga teine asi meie ümber on potentsiaalselt arvuti.

Kõige hinnatum seade sel aastal, hinnaga 780 eurot, on kokkuvolditav 19tollise diagonaaliga kolmemõõtmeline Viewsonicu juhtmevaba ekraan, mis kaalub 190 grammi. Signaali saab see ekraan muidugi tsentraalsest ?koduserverist?, mis valvab küttesüsteemi, ringhäälingut, veinikeldri niiskustaset ja vastavalt aastaajale akende tonaalsust.

Igal inimesel on oma nn väike vend, tänase mobiili asendaja ? lastel on see koolis päeviku asemel, seade ühendub vastavalt vajadusele erinevate võrkudega, koolis näiteks on loodud tundide ajaks lokaalse toimega väli, mis kõikide väikeste vendade telefoniomadused tunni ajaks välja lülitab.

Viimased analoogkaamerad maksavad rohkem kui esimesed digitaalkaamerad omal ajal. Enam ei räägi keegi megapikselitest. Huvitaval kombel ei ole fotokaamerad vastupidiselt praegusele trendile integreeritud teistesse seadmetesse (kuigi on ka selliseid). Keskmine fotokas maksab aastal 2014 290 eurot.

Kaur Lohk kirjutas 10 aasta kauguse visiooni Tech Data kümneaastase juubeli puhul.

Hetkel kuum