Ülo Toomsalu • 18. detsember 2003 kell 6:08

EPL: võimuliidus süveneb kahtlus maksureformi mõttekuses

Riigikogus kõlanud Res Publica ja Rahvaliidu poliitikute sõnavõttudes on kumanud läbi kahtlus, et tulumaks ei tarvitse alaneda 20 protsendini.

Õli valas tulle Res Publica nimel esinenud Tõnis Palts, kes kiitis maksuvaba miinimumi suurendamist, mis aitab enam väikesepalgalisi, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Olen veendunud, et Res Publica tee, maksuvaba miinimumi tõstmise tee, on terve mõistuse valik,? ütles Palts eile parlamendi kõnetoolist. ?Me lööme kaks kärbest ühe hoobiga ? tõstame efektiivsust ja tasandame sotsiaalseid probleeme.?

Reformierakonna maksumäära vähendamise püüdlust nimetas endine rahandusminister vaid teatud piirini heaks. Palts meenutas ka seda, et Res Publica valimislubadustes räägiti ainult miinimumi tõstmisest. Oma etteastet leevendas ta kinnitusega, et Res Publica hakkab järgmisel valimisperioodil võitlema maksuvaba määra võrdsustamise eest alampalga ja seejärel keskmise palgaga. ?Praegu me peame oma koalitsioonileppest kinni,? lubas Palts.

Võimuliidu saadikute häältega vastu võetud seaduse järgi langeb üksikisiku tulumaks aastatel 2005?2007 kahe protsendi kaupa 20 protsendini ning maksuvaba tulu kerkib 2006. aastaks 2000 kroonini. Seetõttu saigi Reformierakonna esimees Siim Kallas öelda, et tal pole põhjust Paltsu juttu südamesse võtta.

?Me ei pööra sõnavõttudele liiga palju tähelepanu. On olemas allakirjutatud kokkulepped ja me eeldame, et neist peetakse kinni,? sõnas Kallas.

?Võime valitsuskriisi järgmisel aastal sama kindlalt prognoosida kui sügise saabumist,? ütles isamaaliitlane Helir-Valdor Seeder. Tema sõnul pole selgust, kuidas eelarve tasakaalu tingimustes rahastada vajalikke ja elutähtsaid püsikulusid.

Hetkel kuum