• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ülerõivaste rollid

  Mida kiiremaks muutub elutempo, seda pinnapealsemad on inimesed. Järjest vähem sekundeid ja infot tundub piisav selleks, et oma kaasinimesele hinnang anda ja temast arvamus kujundada. Loomulikult on langetatud otsus spontaanne ja kindlasti mitte adekvaatne, aga keda see huvitab? Süvenematus on nähtus, millega pole mõtet võidelda, pigem kohaneda. Miks mitte rõõmu tunda kehastumisvõimalustest, mida pinnapealne maailm pakub elukunstnikele moe näitelaval?
  Filmikunstist on saanud üks mõjusaim trendilooja. Filmid loovad tänase maailma ikoonid ja kujundavad tugevasti meie hetkeunistusi, nii on otse loomulik, et võtame omaks jõuliste tegelaskujude väljendid, käitumismaneerid ja stiili. Filmikunstist alguse saanud moesuunad pole kunagi lihtsalt ?puhas disain?, vaid kannavad alati kaasas tähendust, infot, mis kandjat iseloomustavad ja mingil määral kirjeldavad. Üks põhjusi, miks filmitegelaste ja nende riietuse mõju meile nii suur on, peitub ka selles, et nad lihtsalt sekkuvad äärmiselt ülbelt meie ellu ? näitavad end korraga miljonites kinodes ja afi??idel üle maailma ja ronivad isegi kodusele teleekraanile.
  Filmindusel on privileeg minna ajas nii edasi kui ka tagasi ning seda kasutatakse üsna tihti. Kuna minevikku on palju kergem kujutada, siis on ajaloolised filmid n-ö ajastutunde poolest tihtilugu väga täpselt paigas. Seda ei saa aga keegi päris kindlalt öelda tulevikust kõnelevate linateoste kohta ? mõistagi lihtsal põhjusel, sest kellelgi pole täpset ettekujutust isegi sellest, mis moemaastikul toimub viie, liiatigi siis veel saja aasta pärast. Selles pole tegelikult midagi halba, sest nii tekib hea võimalus lasta fantaasial lennata ja leiutada täiesti uusi kombinatsioone olemasolevast ja miks mitte ? luua ka seniolematuid.
  Praeguses moemaailmas domineerib kaks vastandlikku suhtumist, mis mõlemad mõjutatud filmikunstist. Kandjale on see hea võimalus väljendada riietuses oma olemust, kogemusi ja eluhoiakuid. Polegi oluline, kas seda tehakse teadlikult või täiesti kogemata, eelistades lihtsalt mingit disainilahendust täpsemalt juurdlemata, miks.
  Üks teemadest vaatab minevikku, ammutades ainest möödunud aegade glamuurist: sajandivahetusest, 20ndatest ja 30ndatest, müstikast. Ajaloolisusega seostub aeglasem elutempo, selgemad ja rohkem paigas olevad reeglid ? mõlemale on tänapäeva tempokas ja segases maailmas ka tugev sotsiaalne tellimus. Moemaailmas on teema arenenud juba mõnda aega, miksides tundlikult ja muretult erinevate kümnendite stiilielemente. Romantilisi kangelasi elustatakse justkui vastandiks üha organiseeritumale ja masinlikumale maailmale, kus efektiivsus ja korrektne sooritus kipub varjutama emotsioone. Inimlikud väärtused ja sensuaalsus avalduvad pehmetes materjalides, voogavates siluettides, rätsepakunstis. Õhtumoe edevaid elemente leiab ka päevarõivastest, milleks olla tagasihoidlik oma isiklike tunnete ja hea tuju arvelt? Ehedus on tähtis märksõna, kui soovid stiilis veenev olla ? ehtsad nahad, ausad villakangad ja siid, sajand tagasi polnud keegi osavast teesklejast polüestrist veel kuulnudki. Samas pole stiilireeglid sugugi piiravad, vaid vastupidi ? paljulubavad ja mängima õhutavad.
  Teine on tulevikusuund. Kaasa mängivad ka varasemad, ulme-disainist mõjutatud kümnendid, näiteks 60ndad ja 80ndad. Kunagisest ulmekoomikast on aeg edasi läinud, miks peaksidki inimesed korraga skafandritesse rõivastuma, kui nad seda senise kahe tuhande aasta jooksul vajalikuks pole pidanud? Vabadus olla inspireeritud ajast, mida kunagi pole olnud, on lausa tiivustav! Küberreaalsus on juba täna paljudele meist pea kõige kodusem elukeskkond. Põnevust lisab võitluse teema, mis on kui läänelik tõlgendus idamaade iidsetest võitluskunstidest. See on mitte niivõrd viide jõule kui vabadusele. Miks mitte lisada tervikusse veidi ehedat arrogantsi? Protektorelemente, musta nahka, läiget, raskeid metalldetaile ja kaitsefunktsioonist inspireeritud kinniseid? Huvitav on ka värvide vähesus, mõjusaim on monokroomne tervik, kus erinevad pinnafaktuurid saavad teineteist täiendada. Kaasaegne lahendus on funktsionalistlik ja isikupärane, julgus seista oma veendumuste eest, mitte mäss mässamise pärast.
  Filmimaailm on inspireeriv ja innustav, saadud impulsse võib lõpmatuseni edasi stiliseerida ja kohendada just enda elustiili ning olemusega sobivaks. Millisesse pakendisse hetkel õigeim pugeda tundub, on lõppude lõpuks siiski väga isiklik ja emotsionaalne otsus, nii et miljonite mõjutajate seas ei maksa ka enda tuju ja tundeid tähelepanuta jätta.
  Idee Lenno Vaitovski
  Tekst Kristina HerodesFotod Julia-Maria LinnaStilistika Kristina Herodes ja Lenno VaitovskiRõivad ja lisandid Kaubamaja, Hoochi MamaMeik Reet HärmatModellid Sirvi (Beatrice MASS Modelnet), Peeter
  Autor: Kristina Herodes
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Analüüsifirma: Pelotoni aktsia on väärt null dollarit
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: kõrgharidusest, tööjõust ja e-residentsusest
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Kallas Ukraina ja Moldova kandidaatriigi staatusest: see on suurim edasiminek pärast NSVL-i lagunemist
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.