• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väike maja suurel krundil

  Tarmo Piirmets lahendas minimalistlikus võtmes maja kavalalt. Lõuna- ehk tänava poolt näeb hoone välja üsna tavalise betoonkarbina, aga sisenedes avanevad üha avaramad ja hunnitumad vaated. Nimelt on maja põhjapoolne sein üks suur maast laeni ulatuv klaasaken, kus olenevalt ilmast ja aastaajast võib nautida tormituultes mässavat või laugjat lainevalli kaldale uhuvat merd, jääminekut või lumevaikust. Põhjapoolsel küljel on avatud terrass ja teisel korrusel rõdu.
  ?Mõni ütleb, et kui meri on põhja pool, siis on see täiesti mõttetu elurajoon, aga mina väidan vastupidist,? ütleb maja peremees, ?kui klaassein on põhja poole, on rõõmu palju rohkem kui sissesirava päiksega!? Merirahu betoonmajas pole ühtegi aknakatet. Ruumis viibijad võivad nii päeval kui ka suveöödel nautida imeilusaid taevavaateid. Maist juulini ju päike peaaegu ei loojugi.
  Arhitekt projekteeris esimesele korrusele elu- ja söögitoa, köögi, sauna ning garaaži. Köögist avaneb klaassein varjatud terrassile, kus saab suvel hommikupäikeses kohvi nautida. Teisel korrusel on merevaatega kabinet, magamistuba, õmblustuba, laste- ja vannitoad. Muide, sõprade nõuandel tehti lastele oma vannituba.
  ?Kui tubade funktsioonid said paika pandud, siis n-ö tekkis ka maja suhteliselt kiiresti,? meenutab Tarmo Piirmets projekteerimise kulgu. Ligi 300ruutmeetrises majas on palju avarust ja liikumisruumi, siin on ruumide loomulikku valgustust peetud väga oluliseks. Sellepärast ei ole siin vaheseinu ja aknaid kasutatud nende klassikalises tähenduses, need on pigem seina osad. Lükandseinte abil saab ruume ühendada ja eraldada.
  Kohe alguses leppisid arhitekt ja tellija omavahel kokku, et maja tuleb betoonelementidest. Vundament tehti 2002. aasta novembris ja majja koliti 2003. aasta juulis.
  E-Betoonelemendi eelmüügi- ja markentingijuht Jüri Kaup möönab, et kuna eramud lähevad oma konstruktsioonis kohati nii keeruliseks, siis tuleb postid ja talad peita tavalise seinaelemendi sisse. Tarmo Piirmetsa maja puhul kasutasid nad kolmekihilisi betoonist seinaelemente, milles seespool asub koormust kandev paksem seinaosa ja väljaspool välist kaitset ning silmailu pakkuv välimine õhem betoonikiht. Nende vahele on aga peidetud soojustus. Soojustusest veel vahemärkusena nii palju, et hoone küttekulud sõltuvad lisaks seina soojusjuhtivusele (soojustuse paksuse) ka piirde soojainertsist, mis aitab kompenseerida ööpäevaseid kuni nädalasi soojakõikumisi. Massiivsel seinal on seetõttu kergseintega võrreldes peale parema helipidavuse ka soojatehniline eelis.
  ?Merirahu majal on betoonelemendid kohati kaetud puiduga, ülejäänud fassaadil on tavaline hall betoon peidetud märgumist ja tumenemist ärahoidva impregneeraine alla. Vahelagedeks on kasutatud tavalisi õõnespaneele,? selgitab Jüri Kaup. ?Keerulised majad pakuvad alati pinget kõigile teostajaile alates arhitektist kuni viimistlejateni välja. Antud maja konstruktsioon nõudis mitmeid erilahendusi. Kohati oli ju betoon ?riputatud? klaasfassaadi kohale. Ka elementide paigaldamine kasvavate puude vahele oli omajagu tülikas. Tüli tüliks, aga kokkuvõttes väljendub ju iga detail rahas ja ehituse maksumuses. Ei saagi öelda, kas elementidest ehitamine on odav või kallis, saab pigem öelda, kas omaniku maitse on odav või kallis. Odav maja, auto ja king näevad reeglina ka odavad välja,? toob Jüri Kaup võrdluse.
  Betooni on võimalik viimistleda väga erinevate meetoditega ja seetõttu on ka viimistluste valik suurem. Tellisseina kvaliteedi üle saab tavaliselt otsustada tagantjärele, aga betoonelemente on võimalik hinnata juba tehases enne töömaale jõudmist.
  Maja siseviimistluses on kasutatud naturaalseid materjale, põrandad on akaatsiamosaiikparketist. Ruumides on põranda- ja õhkküte. Alumiiniumpakettaknad on nägusad ja vastupidavad.
  Mööbli sellesse majja kavandas samuti Tarmo Piirmets, valmistajaks oli Eesti firma Lindal Pro.
  Tegelikult sai kogu maja alguse raamaturiiulist. Nimelt oli tellija arhitektile kirja pannud, et elutoa üks sein olgu lahtine raamaturiiul, selle vastas maast laeni aken, kolmas sein olgu maalidele ja neljas videoprojektorile.
  Raamaturiiuli taha ja veel paari kohta majas jätsid nad eheda betoonseina alles, et ka aastate pärast oleks näha, milline see algmaterjal tegelikult on.
  Tasemel sisekujundajana (näiteks kohvik Novell Tallinnas Narva maanteel) oskab Tarmo Piirmets igale väiksemalegi pisiasjale mõelda nii ruumilahenduses kui mööblidisainis.
  Maja allkorrusel ja terrassil ei tajugi, et meri jääb 10?12meetrise astangu alla. Kaldast 70 meetri kaugusel meres on järgmine astang umbes 20meetrise süvisega. Seega on Merirahul ideaalsed tingimused sadama rajamiseks. Kui kaldast 75meetrine süvis merre lõigata, siis võiks tulevikus iga Taani väinu läbinud laev siin ankru heita. Navigatsioonihooajal peatuvad vahel praegugi siinsel reidil mõned suuremad laevad. Huvitavat vaatepilti pakuvad plinkivad tuletornid. ?Meri ei ole kunagi igav ja ilmetu,? möönab maja peremees.
  Suured aknad on fantastilised. Siin on hea, et majad pole üksteisel lähedal. Kokku on Merirahus 88 krunti ja koos on mõttekas palgata aednik, kes aiatagust muru niidaks ning pargiteid hooldaks. Siin on tsentraalkatlamaja, nii et ka toasooja pärast ei pea muretsema. Kuigi Tallinna südalinn on vaid 8 kilomeetri kaugusel, on Merirahus keskkond hoopis teine ? meri ja parkmets. Mere kaldale viiva jalutustee äärde ja terviseraja kõrvale istutatakse veel mõned okaspuud, aga ülejäänud ümbrus jääb puutumatuks.
  Merirahus valitseb vaikus ja ainult sombuse talvepäeva tuledes Kopli poolsaar loob tunde, et ka linnaromantika on lähedal.
  Arhitekt Tarmo Piirmets pöörab pilgu taas majale, mille suurtes akendes on soe lambituli ning ütleb: ?Niisuguses majas tahaks isegi elada.? Tähendab, ta on südames oma esimese majaga rahul. Alati ei lähegi esimene vasikas aia taha.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.