• OMX Baltic0,23269,89
 • OMX Riga−0,1931,7
 • OMX Tallinn0,021 753,31
 • OMX Vilnius0,66997,51
 • S&P 500−1,395 588,27
 • DOW 300,5941 198,08
 • Nasdaq −2,7717 996,92
 • FTSE 1000,618 237,66
 • Nikkei 225−2,3640 126,35
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,91
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,12
 • OMX Baltic0,23269,89
 • OMX Riga−0,1931,7
 • OMX Tallinn0,021 753,31
 • OMX Vilnius0,66997,51
 • S&P 500−1,395 588,27
 • DOW 300,5941 198,08
 • Nasdaq −2,7717 996,92
 • FTSE 1000,618 237,66
 • Nikkei 225−2,3640 126,35
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,91
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,12
 • 19.12.03, 00:00

Välisvalgustus tõstab miljöö väärtust

Valgus on üks materjalidest, mis on arhitektuurilise idee osa. Eramaja välisvalguslahenduste väljatöötamine sõltub loomulikult konkreetsest majast ja arhitektist. ?Tulemus oleneb sellest, kui palju arhitekt materjaliga tegeleb ning sellele tähelepanu pöörab. Oluline, et kokku tuleks terviklik lahendus,? räägib noor arhitekt Villem Tomiste arhitektuuribüroost Kosmos.
Arhitektuuribüroo JVR arhitekti Enn Rajasaare sõnul on maja välisvalgustus arhitektuurilise kujunduse küsimus. Valgusega saab esile tuua huvitavaid krobelisi faktuuripindu, katusekarniise ning tekitada seintele põnevaid varje. Eeskujusid võib võtta ühiskondlike hoonete valgustatud fassaadidelt.
Valgustusdisaineri Andres Orava sõnul ei saa siiski eramajade puhul kasutada samu valgustuspõhimõtteid kui suurte ühiskondlike hoonete puhul. Seinapindade mahud on liiga erinevad ning lahendused, mis sobivad suurtele hoonetele, võivad väikese maja puhul mõjuda kohatuna.
Valgustuse eripära sõltub ka maja asukohast: kas see on tihedas eramajade rajoonis või üksikuna metsas. Oleneb sellest, mida tahetakse näidata ja kuidas esile tuua ? kas tahetakse tähelepanu tõmmata või miljöö väärtust tõsta. Tomiste usub, et maja väline valgustus võiks kaasas käia aiavalgustuse ja maastikuarhitektuuriga. Koos maja aia- ja muu välise valgustusega annab muuta aeda suuremaks ning siseruume välisega paremini siduvaks.
?Tavapäraselt kasutatakse funktsionaalset valgustust välisukse, värava, sissesõidutee ja garaaži juures. Põhieesmärgiks on sel juhul julgeolek ning kindlustunde tekitamine,? räägib Rajasaar. Välisukse juures kasutatakse sageli turvalisuse eesmärgil prožektorit. Teistlaadi, kuid sama funktsiooni täitva variandina saab samuti karniisi või varikatuse sisse valgusteid süvistada. ?Ka uksepõskedele jäetud süvikutesse võib valguse sobitada, see paneb seinaosa omapäraselt helendama,? lisab Orav.
Levinumad valgustuslahendused on Orava sõnul posti otsas asetsevad pollarid, mis jätavad maja seinale joonte, täppide või laikude rea. Kasutatakse ka põõsa alla paigutatud prožektoreid, mis omakorda valgust laiali suunavad. On olemas erinevaid plafoonitüüpi valgusteid, mille abil on võimalik valguse ja varju mänge tekitada. Kasutatakse ka maasse süvistatud valgustust treppide, terrasside ja kõnnitee markeerimiseks. Neid seina äärde asümmeetriliselt või rütmis paigutades saab jällegi valgusega huvitavaid mustreid ja meeleolusid tekitada. Samuti võib varikatuse, rõdude postid ja sambad süvistatud altvalgusega pimedas ruumiliselt esile tuua. Sel viisil tuleb välja pindade omanäoline struktuur.
Valgusteid valides võiks tähelepanu pöörata selle disainile, et valgusti mõjuks skulptuurina, oleks osa fassaadist. Orava sõnul ei pea valgusteid olema palju, läbimõeldud lahenduse puhul piisab kolmest või viiest. Samuti peavad need olema integreeritud maja arhitektuuriga. Traditsioonilise, klassikalisema ehituskunsti juurde sobivad üht tüüpi, moodsamale eramule teise välimusega valgustid.
Valge või kollane valgus ei ole ainuke lahendus, hoopis teise efekti saab värvilisega. Külmades toonides maja juures tasub kasutada sama iseloomuga valgust, mis toob karakteri paremini esile. Kuid tuleb arvestada ka värvuste vastuoludega. Kui kollasele pinnale suunata külma sinist, siis tuleb kokku porine roheline ja see ei mõju hästi. Punane punasel paneb pinna kui vaateakna mõnusalt hõõguma. Kui maja on heledates toonides, siis sinakad-rohekad valgustoonid haakuvad hästi. ?Tuleb arvestada, et tumedat majapinda on raske valgustada, sest valgus neeldub,? tõdeb Orav.
Jõulude ajal on populaarne maja kaunistamine jõulukettidega, mida valgustusdisainer nimetab lõbusaks barokiks. Loomingulisemaks alternatiiviks sellele pakub ta maja valgustamist punase või rohelise tooniga. Kuid sel juhul tuleb ka vältida värvi üledoseerimist.
Eestis on eramajade väljastpoolt valgusega kujundamine suhteliselt vähe levinud. Enam hakkab hoogu võtma aiavalgustuse disainimine. ?Välisvalgustuse kasutamine ei ole ehk väga levinud seetõttu, et maja ehitades on alati valgustuslahendused need, mille pealt kokku hoitakse,? arvab Orav.
Põhiprobleem eramajade valgustuse puhul on Rajasaare arvates kvaliteetsete välisvalgustite kallis hind. Samuti on ekspluatatsioonikulud suhteliselt suured. Teise põhjusena tahavad inimesed elada väga privaatselt ning ei soovi oma maja valgusega esile tuua. Kuid kindlasti leidub huvilisi, kelle rahakott lubab tellida huvitavaid välisvalgustuslahendusi, mis on silmailuks nii endale kui ka teistele.
Autor: Sigrid Suu

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele