Kristi Malmberg • 22. detsember 2003 kell 22:00

Torm häiris liiklemist maal ja merel

Tallinki katamaraanid lõpetasid tormi tõttu varem navigatsioonihooaja. Tallinki turundusjuht Tiina Mander ütles, et muidu oleks kiirlaevad teinud viimased reisid 23. detsembril, kuid torm sundis liikluse katkestama kaks päeva varem.

Tallinki suurtele laevadele ei tee torm Manderi väitel midagi. Siiski kasutasid suured laevad eile puksiiride abi.

Tallinna Vanasadama kapteni asetäitja Ants Madisson ütles, et sadamasse sisse- ja väljasõit on tugeva risttuule tõttu sedavõrd raskendatud, et kõik laevad vajavad pukseerimist ja kiirlaevad seisavad hoopis.

Nordic Jetline tegi eile tormi tõttu vaid ühe reisi hommikul, ülejäänud viis sõitu jäid ära.

Laevafirma müügijuhi Sigrid Tammese sõnul oli eile pärastlõunal kindel, et ära jääb ka tänane esimene reis, edasi sõltub aga kõik ilmast. Ta avaldas lootust, et see paraneb.

Tammese sõnul on tormipäevadega arvestatud eelarve koostamisel ja mingit katastroofi kahe päeva reiside ärajäämine ei kujuta. ?Tänavu on niigi hästi läinud, sest esimesed suuremad tuuled, mis mõjutasid laevaliiklust, olid alles detsembris,? lausus ta.

Tammes ütles, et laevafirma loodab jätkata kiirlaevaliiklust ka jaanuaris. Pikaajaline ilmaprognoos annab selleks lootust, lisas ta.

Pärnu sadamas seisid kaubalaevad lastiga kai ääres. Pärnu Sadama juhatuse esimees Peeter Volkov ütles, et kai ääred on laevu täis ja väljasõitu ei toimu. ?Aga see on tavaline olukord ja midagi hullu sellest, kui kaubalaev pisut hilineb, ei juhtu,? lausus ta.

Pealinna tänavatele tõi eile alanud torm kõik tänavahooldusfirmade 35 puisturit ja lisaks ka muud tehnikat, kokku 150 masinat.

Tallinna kommunaalameti heakorraosakonna juhataja Tõnu Tuppitsa sõnul jälgivad kommunaalameti lepingupartneritest tänavapuhastusfirmad eelkõige, et linna tõusud oleks sõidetavad.

Tallinna bussid sõitsid raskete ilmaolude tõttu vaba graafiku järgi. Kõikidel Tallinna suubuvatel suurematel teedel olid eile liiklusummikud. Linnavalitsus edastas mitu korda, et võimaluse korral kasutataks ühistransporti.

Ilmaprognoosid näitavad, et sadu jätkub ka täna ja õhutemperatuur püsib miinustes.

Suure tormi kohta on olukord keskeltläbi kontrolli all, teatas Eesti Energia eile õhtul. Kella 16 ajal jõudis lääne- ja põhjarannikul alguse saanud tuul kurja tegema Pärnumaale ja Virumaale. Kella viie ajal oli üle Eesti pingeta seitse suuremat toiteliini, nende peal asetsevaid trafopunkte on 190 ringis.

Teelt väljasõidud, umbe tuisanud maanteed, külili veoautod, tühistatud või edasi lükatud lennukite ja laevade väljumised, 60 000 elektrita majapidamist.

Selline on kokkuvõte läinud eilse öö ja hommiku tormiilmast Rootsis, vahendas agentuur TT.

Stockholmi piirkonnas oli häireid avalikus transpordis, sealhulgas metroos. Arlanda lennuväljal oli eile hommikul lumest puhastatud vaid üks kahest maandumisrajast, mis tähendas lennukite hilinemisi kuni ühe tunni võrra. Eile hilinesid lennud umbes 10?30 minutit, osa lende jäeti ära ning reisijad broneeriti hilisematele lendudele.

Laevaliikluses jättis Viking Line eile halva ilma tõttu ära mitu väljumist. Silja Line teatas Helsingi liinil sõitvate laevade hilinemisest kuni tunni võrra.

Ka maanteeliiklus oli häiritud. Liiklust blokeerisid teelt libisenud ja kummuli paiskunud sõidukid.

Hetkel kuum