Euroopa aktsiatele ennustatakse tõusu

Peeter Stamberg 05. jaanuar 2004, 00:00

Viimastel nädalatel on aktsiate hinnad nii Euroopas kui ka USAs rühkinud ülesmäge ning paljud indeksid teevad mitmes arvestuses viimaste aastate rekordeid.

Aktsiaturgude strateegid ennustavad sellel aastal Euroopa peamiste aktsiaindeksite tõusu jätkumist. Möödunud aastal kerkisid peamised indeksid esimest korda viimase nelja aasta jooksul. Selleks aastaks prognoosivad analüütikud indeksitele ligi kaheksaprotsendist tõusu.

Euroopas kerkis Londoni FTSE indeks kümnendat päeva järjest. Tõusu on kümne kauplemispäevaga tulnud veidi enam kui 4 protsenti. Euroopa aktsiaturud lõpetasid 16 kuu kõrgtasemetel. Ettevõtetest tegi Euroopas reedel läbi korraliku tõusu maailma suuruselt teise sporditarvete tootja Adidas-Salomoni aktsia. Aktsia tõusis Saksamaal üle 4,5 protsendi 94,70 euroni. Tugeva tõusu põhjustas ettevõtte juhi optimistlikud tulevikuprognoosid.

Bloombergi poolt küsitletud 14 maaklerifirmast kõige optimistlikum oli Saksamaa M.M. Warburg & Co, mis ennustas tõusuks 24 protsenti. Pessimistlikumate hulka kuuluv Morgan Stanley prognoosis, et aasta keskel saavutatakse tipp, kuid seejärel langetakse taas tagasi praegustele tasemetele.

Teisel pool ookeani kerkisid Dow Jonesi tööstuslik keskmine ja S&P 500 indeks kuuendat nädalat järjest, mis oli ligi kuue aasta pikim tõusude rodu, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg. Tehnoloogiarikas Nasdaq on tõusnud viimased kolm nädalat järjest.

Reedel alustasid USA aktsiaturud plussis, mida toetas ostujuhtide indeksi tõusmine viimase 20 aasta kõrgtasemele. Päeva lõpus asuti aga müüma ning Dow ja S&P 500 indeksid lõpetasid miinuses. Plussis sulgus tehnoloogiaettevõteterikas Nasdaq.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing