Mullu valitsesid USA aktsiaturge ?pullid?

Annika Matson 05. jaanuar 2004, 00:00

Mullu kevadel lõppes aktsiaturgudel kolm aastat kestnud mõõnaperiood ehk karuturg. Alates kevadest pöörasid aktsiaturud tõusule ehk ohjad haaras pulliturg.

Financial Timesi andmetel oli möödunud aasta maailma aktsiaturgudel koguni suurima tõusuga aasta viimase 17 aasta jooksul.

The New York Times kirjutas, et möödunud aasta oli hea väiksematele firmadele. USA väikeste firmade aktsiate hinnaliikumisi kajastav Russell 2000 kosus 45%.

Tehnoloogia koondindeks Nasdaq kasvas koguni 50%. Indeks tegi oma suuruselt kolmanda aastase tõusu alates loomisest 1971. aastal. Neljanda kvartali tõusuks jäi 12%. Jõulukuu lõpuks suutis Nasdaq liikuda üle 2000 punkti taseme. Aasta viimasel päeval sulgus indeks 2003,4 punkti piirimail.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on aasta algusest tõusnud 25,3%, neljandas kvartalis tõusis maailma tuntuim indeks 13%, mis on kahe aasta parim kvartaalne kasv. Detsembris tõusis ka USA juhtivaktsiate indeks taas üle 10 000 punkti piiri, viimati seljatas indeks selle taseme 18 kuu eest.

USA 500 juhtiva ettevõtte aktsiatest koosnev S&P 500 kosus aastaga 26%.

Aktsiaturgude arengut soodusta ka USA Föderaalreserv ehk Fed. Intressid on langenud viimase 45 aasta madalaima tasemeni ehk 1 protsendini, kirjutas Wall Street Journal. Laenamine on väga odav ning see teeb ettevõtete elu kergemaks ning paneb inimesed rohkem tarbima. Fed on madala profiili hoidmisega USA majandust tugevasti turgutanud, USA sisemajanduse kogutoodang kasvas kolmandas kvartalis 8,2%.

2003. aastal näitasid taas suurimat tõusu tehnoloogiasektori aktsiad. Nii Intel, Yahoo! kui ka Cisco tõusid 12 kuuga enam kui 80%. Kõige enam tõusis USA juhtivaktsiate indeksis Dow Jones 30 Inteli aktsia, mille väärtus kahekordistus. Suurima languse tegi Eastman Kodak.

Ameerika investorite usaldust aitas kasvatada ka tõsiasi, et mullu ei olnud seal ühtki suuremat raamatupidamisskandaali. 2002. aastal vapustas kogu maailma investoreid WorldComi skandaal ja 2001. aastal Enroni oma. Suurimaks patustajaks möödunud aastal peavad analüütikud Itaalia piimatööstust Parmalat. Kompanii bilansis haigutab 3,95 mld euro ehk ligi 62 mld kroonine auk. See summa olevat asunud Bank of America kontol. Panga andmetel neil sellist kontot ei ole.

USA analüütikute sõnul ei ole Ameerika firmad rohkem korrumpeerunud kui teised. ?Skandaalid mõjuvad turgudele alati negatiivselt, möödunud aastal leiti patukott väljaspool Ameerikat,? möönis Morgan Stanley legendaarne strateeg Byron Wien.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing