Kunda sadam investeerib ehitusse 100 miljonit krooni

Liis Kängsepp 06. jaanuar 2004, 00:00

?Sadam kui riigi infrastruktuuri objekt peaks suutma areneda koos riigiga,? ütles Kunda sadama direktor Aleksander Nikolajev. ?Meie arendame sadamat, mis teenindab eelkõige regionaalsete ettevõtete huve.?

Tänavu algav ehitustegevus on sadama laienemise kolmas etapp, mille jooksul suurendatakse sadamaala mere täitmise arvel, süvendatakse merd, ehitatakse uusi kaikomplekse, kaubaterminale ja laohooneid, rajatakse Baltimaades ainulaadne vedelkaupade terminal.

Nikolajevi sõnul prognoositakse arenduste tulemusena kaubakäive mahu kasvu 2 miljoni tonnini aastas. Eelmisel aastal läbis Kunda sadamat 1,4 miljonit tonni kaupu, 2002. aastal 1,7 miljonit. Kauba käive vähenemise peamise põhjusena eelmisel aastal toob Nikolajev esile möödunud talve raskeid jääolusid.

Kümne aasta jooksul on Kunda sadamasse investeeritud juba 200 miljonit krooni, mis on põhimõtteliselt juba tagasi teenitud. Kui palju laienemise tõttu sadamas töökohti juurde tekib, ei osanud Nikolajev veel öelda.

ASi Kunda Nordic Tsement koosseisu kuuluv Kunda sadam põhineb erakapitalil ning rahaliselt linn sadama ehitusele kaasa ei aita. ?Sadama omanik ja arendaja peab raha investeeringuteks leidma,? ütles Nikolajev. ?Hilisem arendustöö linnaga pole välistatud, kuid pigem toetame meie praegu linna.?

Kunda linnapea Allar Aroni sõnul on sadam piirkondliku arengu mootor, mis peale otseste töökohtade sadamas aitab kaasa kaudsete töökohtade tekkimisele. ?Linna unistus oleks, et siia tekiks ro-ro-tüüpi laevaühendus näiteks Kotkaga,? ütles Aron. ?Loodame, et selle käivitumine on lähiaastate küsimus.?

Pärnu Sadama juhatuse esimehe Peeter Volkovi sõnul Kunda sadama laiendus nende tegevust mõjutama ei hakka, sest paiknetakse üksteisest kaugel. ?Kui kolleegid tahavad sadamat laiendada, siis on see nende õigus. Kui neil on plaanis ka vedelkaupade terminal rajada, siis lasku aga käia,? ütles Kunda sadamaga sõbralikke suhteid hoidev Volkov, kelle sõnul Pärnus nii suuri investeeringuid lähiajal plaanis pole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing