Tööandjad lähtuvad palga ja tootluse seosest

ÄP 06. jaanuar 2004, 00:00

Kui palgatõus ületab tootluse kasvu, siis hinnad tõusevad, kuna ettevõtjad soovivad oma kasumimarginaali säilitada ning vähendatakse hõivet eesmärgiga tõsta inimkapitali tootlust. Seega kui korrutada tootluse kasv oodatava hindade kasvuga, saaksime optimaalse (stabiilse) palgakasvu.

Optimaalsest kõrgem palgakasv viib järgmisel perioodil suurema inflatsioonini, madalam palgakasv aga pärsib hinnatõusu. Tootluse kasvust kiirem palgakasv pärsib konkurentsivõimet ja seda kahel põhjusel.

Esiteks võivad ettevõtted palga tõusu korral kergitada väljundi ehk toote hinda. See aga vähendaks müüki, kuna konkureerivad kaubad oleksid odavamad. Alternatiiv oleks vähendada ettevõtte kasumimarginaali, jättes väljamüügihinnad samaks. See aga tähendaks väiksemaid investeeringuid, mis mõjuks negatiivselt tulevasele konkurentsivõimele.

Eesti Tööandjate Keskliidu koduleht

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing