EPL: poole suitsupaki pinnast peab katma surmahoiatus

06. jaanuar 2004, 08:02

Hiljemalt järgmisest aastast tuleb sigaretipakid varustada senisest tõsisema hoiatusega suitsetamise surmava mõju kohta.

Senise tagasihoidliku loosungi ?Suitsetamine kahjustab tervist? asemele tuleb vähemalt kolmandikule suitsupaki esiküljest trükkida kirju nagu ?Suitsetamine tekitab surmavat kopsuvähki?, ?Suitsetamine võib põhjustada aeglase ja valuliku surma?, ?Suitsetamine võib põhjustada impotentsust?, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nõue katta hoiatusega vähemalt 30 protsenti sigaretipaki esipinnast tuleb uuest tubakaseadusest. Tekst täpsustava lisahoiatusega tuleb kanda vähemalt 40 protsendile pakendi tagapinnast. Praegused reeglid lubavad minimaalselt kümmeprotsendilist hoiatuspinda.

?Pakendi kujunduse muutused tulenevad Euroopa Liidu direktiividest. Neist ei pääse üle ega ümber,? ütles eelnõu üks autoreid Andrus Lipand sotsiaalministeeriumist. ?Põhimõte on, et ühel pakil on kaks hoiatust, mis teatud aja tagant vahetuvad.?

Suitsetajate tuju hakkab rikkuma ka senisest palju suurem info sigarettide tõrva-, nikotiini ja vingugaasi sisalduse kohta. Nii hoiatused kui teave on esitatud valgel taustal, mida ümbritseb musta värvi leinaraam.

Veel peavad pakenditelt kaduma tootenimed nagu ?light,? ?ultra light? ja ?super light?, mis on Lipandi sõnul loonud mulje, et teatud sigaretid tekitavad vähem sõltuvust ning kahjustavad vähem tervist.

Uued pakendinõuded ei hakka siiski kehtima kohe euroliitu astumise päeval. Tulemas on üleminekuaeg, et tubakafirmad saaksid oma varud realiseerida, märkis Lipand.

1. mail jõustuv seadus kaitseb senisest enam mittesuitsetajaid, kel tekib õigus nõuda läheduses viibijatelt kohest suitsetamise lõpetamist, kui see neid häirib.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing