EPL: Ärimees sai riiulifirma eest tingimisi karistuse

09. jaanuar 2004, 08:11

Tallinna linnakohus määras eile tingimisi karistuse ärimehele, kes ei olnud reaalselt käivitanud oma 2002. aastal ostetud, kuid seni ?riiulil seisnud? firmat.

Karistusseadustik lubab nimetatud kriminaalkuriteo eest määrata aga kuni 10-aastase vanglakaristuse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ärimees Anatoli Le?nev ostis 2002. aasta alguses OÜ Formeko ning registreeris ennast selle juhatuse liikmeks. Kuna Le?nev ei esitanud maksuametile maksuseadusest tulenevalt iga kuu käibe-, tulu- ja sotsiaalmaksu- ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustusmaksete deklaratsioone, määras maksuamet talle maksukorralduse seaduse täitmata jätmise tõttu 2003. aasta alguses väärteokaristusena trahvi 300 krooni ulatuses.

?Ma lihtsalt ei teadnud, et neid deklaratsioone tuleb iga kuu täita,? ütles Le?nev Eesti Päevalehele. ?Maksuamet kirjutas vaid trahve ja saatis need koju. Pärast esimest trahvi ei seletanud mulle seda ka ebaviisakad maksuameti töötajad.?

Arvates, et äritegevuseta firma kohta ei pea deklaratsioone esitama, jättis Le?nev ka 2003. aastal maksuametile oma firma tegevusest aru andmata. Rahaliste vahendite puudumise tõttu ei olnud Le?nevil võimalik ka raamatupidajat palgata. Kuna väärteokaristus oli juba kätte saadud, algatas maksupettuste uurimise keskus (MUK) möödunud aasta septembris Le?nevi suhtes kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis puudutab maksudest kõrvale hoidmist.

?Sain maksuametilt deklaratsioonide täitmise vajalikkusest teada alles sel ajal, kui asi kohtusse jõudis, kuid siis ei saanud enam midagi teha,? ütles Le?nev. Eile määras Tallinna linnakohtu kohtunik Leo Kunman Le?nevile tingimisi viiekuuse karistuse kolmeaastase katseajaga. Lisaks tuleb ärimehel tasuda kohtukulud 6200 krooni.

?See karistus ei ole õiglane,? ütles kohtus kaitsjata esinenud ning end täielikult süüdi tunnistanud Le?nev. ?Ma ei teinud ju midagi keelatut ja riigile ei tekitanud ka mingit kahju. Selle eest saada viis kuud tingimisi on liiga palju.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing