Ülo Toomsalu • 9. jaanuar 2004 kell 6:06

EPL: Trigon Baltic Farming maksis Revino farmi eest 30 miljonit krooni

Eesti Päevalehe andmetel maksis Soome investoritele kuuluv Trigon Baltic Farming Revino piima- ja lillefarmi eest umbes 30 miljonit krooni.

Möödunud aasta lõpul sooritatud ostu, mille taga on teiste seas autoralli maailmameister Tommi Mäkinen ning tema mäned?er, peetakse Eesti kõigi aegade suurimaks välisinvesteeringuks põllumajandusse.

?See summa ei ole väga palju mööda pandud,? vastas Trigon Baltic Farmingu nõukogu esimees Joakim Helenius küsimusele, kas ostusumma jäi 30 miljoni krooni kanti. Vastavalt tehingu poolte kokkuleppele ei kuulu täpne ostusumma avalikustamisele.

Umbes 30 miljoni krooni eest omandas Trigon Baltic Farming Revino kompleksi, kus on uus ja modernne loomalaut 500 lehmale, hiiglaslik kasvuhoonekompleks, millest osa seisab viletsas seisus kasutult, ning umbes 1000 hektarit põllumajandusmaad. 20 miljonit krooni maksma läinud loomalauda ehitamise võtsid laenu abil ette Revino eelmised omanikud.

?Lauda kõrval on muu köömes,? ütles Revino endine suurosanik Kalev Mae firma varade maksumust kommenteerides. Mae, kelle elutööks võib Revinot pidada, aitab järgneval 4?5 kuul uutel omanikel lillemüügi äriplaani koostada. Idee on leida uusi ostupartnereid Soomest ja Rootsist, kuhu firma praegu müüb 55 protsenti lilletoodangust.

Trigon Baltic Farmingul on silmapiiril juba uued piimafarmid, mida osta, kuid nendest on ettevõtte juhtkonna sõnul veel vara rääkida. Heleniuse peab Eesti põllumajanduse suurimaks probleemiks seda, et farmide omanikel on kombeks maaga spekuleerida, soovimata ise sentigi investeerida, kuid hinnatõusu ootel ei lasta ka välisinvestoreid ligi. Soomlased plaanivad sel aastal ainuüksi Revino piimatootmisse investeerida 15 miljonit krooni.

Hetkel kuum