13. jaanuar 2004 kell 11:37

Euroopa Keskpanga juht muretseb euro tugevuse pärast

Euroopa Keskpanga juht Jean Claude Trichet andis esmaspäeval seni kõige selgemalt mõista, et euro kiire tugevnemine teeb pangale muret.

Dollari ?brutaalne? liikumine on eurotsoonile kahjulik, ütles Trischet. Vahetuskursi liiga järsud muutused ?ei ole soovitavad ega kohased,? tsiteerib Financial Times. Trichet lisas, et Euroopa poliitikakujundajad on mures ning rõhutas, et ?kindlasti ei ole me ükskõiksed.?

Trichet" sõnad panid piiri euro tõusule, mis eile puutus korraks juba 1,29 dollari taset. Täna on euro kaubelnud 1,27 dollari tasemel.

?Nüüd turud teavad, et nad ei murra enam sisse lahtisest uksest ? pole enam kindel panus, et kurss liigub vaid ühes suunas,? ütles Mark Cliffe ING pangast. ?Paistab et valuutasõjas on alanud uus etapp.? Kindlasti tuleb teema üles G7 rahandusministrite kohtumisel tuleva kuu algul Floridas.

Kui euro kurss kerkib üle 1,30 dollari ning peatab eurotsooni majanduskasvu, on Euroopa Keskpank tugeva surve all laenuintresse alandada.

Hetkel kuum