Kombinaadi varasemad ehitused pole vedu võtnud

ÄP 15. jaanuar 2004, 00:00

- Majandusministeeriumil on valida kahe Eestisse tselluloositehase rajamise kohta esitatud projekti vahel. Mõlemad neist eeldavad ka riigi osalust. Tehase ehitamine läheb maksma vähemalt pool miljardit dollarit, väitis Saksamaal asuva Eesti saatkonna majandusnõunik Andres Pajuste.

Ühe võimaliku tselluloositehase projekti autor on Soome spetsialiste ühendav Pulpmasters Group, mis on pakkunud välja ehitada uus tehas kas Paldiskisse või Kundasse. Uute seadmetega tehase aastavõimsus oleks 210 000 tonni tselluloosi ja see läheks maksma 291 miljonit dollarit (3,4 mld krooni).

Otstarbekam on ehitada kasutatud seadmetel töötav tehas, mille aastavõimsus on 192 000 t ja maksumus 199 mln dollarit (2,3 mld krooni). Joon lisas, et riigi osalus projektis peaks olema vähemalt 20 protsenti ehk 40 miljonit dollarit (471 mln krooni).

Odavama variandi korral kasutaks tehas kümme aastat töötanud seadmeid, mida soomlased on valmis hankima Saksamaalt või Skandinaaviast.

Teise projekti on esitanud Hamburgis välja töötatud ASAM-tehnoloogia haldaja ASAM Technologie GmbH ja tehnoloogia omanik Austria-USA kontsern IMPCO Voest-Alpine Pulping Technologies GmbH, ütles Andres Pajuste. Tema sõnul on tehase tõenäoline ehitusmaksumus pool miljardit dollarit (5,9 mld krooni).
Äripäev, 19.03.1996

- Nii Maidla kui ka Vaivara vald on huvitatud suure tselluloositehase rajamisest nende maale ja on selleks sobiva asukoha leidnud. Maidla volikogu pakub tselluloositehase idee eestvedajale, ASile Mainor, välja Aidu karjääri ümber asuvat maa-ala. Vaivara volikogu leidis kaks võimaliku tehase asukohta, Eesti elektrijaama läheduses oleva Metsküla kõrgendiku ja maa-ala Auvere külas.

Tselluloositehast rajada kavatseva ettevõtja Ülo Pärnitsa firma Mainor valis tehase asukohtadena aprillis välja kolm maa-ala Ida-Virumaal. Paldiski varianti Pärnits enam ei kaalu.

Investorid otsustavad tehase asukoha suve jooksul, sõltuvalt oma riikide valitsuse seisukohast. Kavandatava projekti järgi oleks tselluloositehase aastane tootmisvõimsus 500 000 t tselluloosi, mis teeks tehase müügikäibeks kuni 5 mld krooni aastas. Tehases saaks tööd 350 inimest, lisaks veel 6000 metsalangetajat ja transporditöölist.

Peale Pärnitsa on tselluloositehase ehitamisest huvitatud ka Singapuri kontsern Tolaram Group, Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank ning maailmapanga juures töötav finantseerimisasutus IFC. Tselluloosiprojekt vajab väidetavalt kuni 7 miljardi kroonist investeeringut.
Äripäev, 15.05.1998

- Eesti välisinvesteeringute agentuuri tegevjuht Agu Remmelg lubas novembris saata 20 võimalikule investorile infomaterjali tselluloositehase rajamise tingimuste kohta Eestis.

International Finest Corporation on teinud uuringu Eestisse suure, 600 000tonnise aastatoodanguga tselluloositehase rajamiseks. Tehas vajaks aastas 3 mln tm männi ja kuuse paberipuud ja see on meil praeguse raiemahu puhul ka olemas. Tehase rajamishinnaks on pakutud 800 mln USDd ehk üle 10 mld krooni.
Äripäev, 9.11.1998

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing