Venemaa uus sõidukikindlustuse nõue tekitab piiridel segadust

ÄP Online 15. jaanuar 2004, 00:00

Sõidukite juhid tunglesid aasta alguses tolliterminalide sissesõiduteede juures, sest neid ei lastud Venemaale kohustusliku liikluskindlustuse poliisita.

Segaduse tõttu kannatasid nii Venemaa kodanikud kui ka näiteks riiki kaupa vedavad välismaa autojuhid, sest Venemaa ei tunnista enam välismaiseid kindlustuspoliise.

Ajakirja Transportweekly andmetel, mida vahendab rahvusvaheliste autovedajate infovärav, pakuti Venemaale sõitjatele oma auto kindlustamist sealsamas tollis. Seda aga hinnaga, mis oli keskmisest neli korda kõrgem.

?Uus kord piiril oli üllatus ka meile,? kommenteeris Soome konsul Peterburis Vesa Häkkinen. ?Meile ei teatanud keegi ette, millal hakatakse nõudma kindlustusi ja sellest tekkis piiril suur probleem.?

Konsuli sõnul pole soomlastel võimalik hankida Venemaa kindlustust Soomest ja teiste kindlustustega üle piiri ei lasta. Soome kodanikud peavad kindlustused ostma otse tollist, aga seal on hinnad väga kõrged. Meie oleme selle vastu, väitis konsul. Ent kui Venemaa ametivõimud nõuavad nende reeglite täitmist, siis mis me saame teha, nentis ta.

Meie tegutseme Venemaa tollikomitee määruse nr 690 järgi (24.06.2003), mille on allkirjastanud Mihhail Vanin, selgitas Viiburi tolliülema asetäitja Oleg Žilinskas.

Määruse järgi tuleb tolliametnikel kliendile ?soovitada vormistada? Venemaa kindlustus. Korraldust hoida piiril kinni sõidukeid, millel pole kindlustust, määruses pole. Kuid Vanini määrust tõlgendatakse just nii.

Määruses on kirjas, et kindlustustingimuste täitmist kontrollib toll, teatas Vene tollikomitee pressitalituse juhataja Irina Skibinskaja. See tähendab, et toll peab kontrollima, et kindlustamata transport ei satuks Vene territooriumile.

?See on omavoli! Vägisi Venemaa piiril Vene kodanikele välja anda kindlustuspoliise on seadusevastane,? teatas kindlustusfirma Reso-Garantia peadirektori asetäitja Igor Derjagin. Tema sõnul on hõõrumine tollikomiteega sel teemal kestnud juba 2 nädalat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing