Kristiina Randmaa • 15. jaanuar 2004 kell 10:50

Erkki Raasuke: Euro toob kaasa palkade ümardamise

Hansapanga juhatuse aseesimees Erkki Raasuke ütles, et euro kasutuselevõtt toob lisaks hindade ümardamisele kaasa ka palkade ümardamise.

Raasuke selgitas, et tegu on üleminekuefektiga, mida kogesid eurot kasutama hakanud Lääne-Euroopa riigid. Nende kogemusele tuginedes võib oletada, et kaupmehed esialgu ümardavad hindu, sama võib juhtuda ka palkade ümberarvestamisel. 'Ümardamisest tingitud hinnatõus on siiski lühiajaline,' hindas ta kaupade kallinemist.

Lisaks tõi Raasuke välja, et väheolulisema muutusena vähenevad pangateenuste transaktsiooni kulud. Juba praegu on enamik eestlastest võtnud laenud eurodes, kuid neid teenindatakse kroonides. 'Mõttetu teeninduskulu kaob,' nentis Raasuke ja lisas, et pankadele tähendab see vähenevat konventeerimistulu.

Raasukese sõnul on eurole üleminekul ülioluline, mis kursiga kroonid eurode vastu vahetatakse. Hetkel selle kohta info puudub.

Hetkel kuum