Töötud tippjuhid kui 2003. aasta märksõna

ÄP 19. jaanuar 2004, 00:00

- Suurettevõtte juhi kohalt lahti saanud juhi perspektiiv Eestis on üsna nukker. Ta ei pruugi samaväärset tööd leida pikka aega ja ka välismaal sarnase töökoha leidmise tõenäosus on nullilähedane. Ta võib olla vanuses, kus pensionini on jäänud vaid loetud aastad, ning mitte leida tööd madalamalgi positsioonil vaid sellepärast, et tema ülemus oleks temast poole noorem.

Kriitiline koht juhi tööotsingutes on ka tema ?liiga? suured kogemused ning tööandjate kartused, nagu nõuaks kunagi suurettevõtte esinumbrina töötanud inimene neilt hiigelpalka.

- Mis põhjustel aastaid ettevõtet juhtinud inimene üldse oma tööst ilma jääb? Põhjusi on siin mitmesuguseid: vastuolud omanikega, ettevõtte kehvad majandustulemused, ettevõtte liitmine mõne teise firmaga, tähtajaliselt sõlmitud lepingu lõppemine.

- Lõppenud aastal oli üheks nn rosinaks heast töökohast ilma jäänud juhile konkurss Eesti Posti juhatuse esimehe kohale, kus kandideeris terve rida suurettevõtete nimekaid eksjuhte.

?Kõik otsivad tööd,? ütleb Gunnar Kobin, endine Kesko Foodsi juht. ?Meeliköitvaid konkursse ja võimalusi on Eestis vaid paar korda aastas, välismaal ei oota meie tippusid aga keegi.?

- Veel on väljapääsudeks ootamatult positsioonikast kohast ilmajäänule näiteks oma firma loomine, konsultanditegevus või mõne nigela firma saneerimine. ?Kallim kaup ongi pikema müügitsükliga, nagu näiteks kallid autod,? on öelnud CV-Online Group OÜ juhatuse liige Agu Vahur.

?Endistel tippjuhtidel pole mõtet enne oma hinda alla lasta, kui nad hakkavad muutuma nn laojäägiks.? Gunnar Kobin meenutab jutuajamist Fontese juhi Tõnis Arroga, kes tunnistas, et praegu oleks võimalik ühe näpuliigutusega vähemalt 30 endist tippjuhti kuskile direktoriks saada.

ÄP erileht Jõulud, 24.12.2003

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing