Keskpangad jätkavad Washingtoni lepet

Tõnis Oja 20. jaanuar 2004, 00:00

Euroopa keskpangad uuendavad tõenäoliselt viis aastat tagasi sõlmitud nn Washingtoni pakti, mis piirab valuutareservide kulla müüki, kirjutas Financial Times. Uue leppe järgi lubatakse 15 keskpangal, teiste seas Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Suurbritannia keskpangal, müüa senise 400 tonni asemel rohkem kui 450 tonni väärismetalli aastas.

Euroopa keskpangad, mille kullareservid ulatuvad kokku 14 000 tonnini, müüsid kulda eesmärgiga saada raha eelarve defitsiidi vähendamiseks. Selle tulemusena kukkus kulla hind 1990. aastate lõpus ligi 20 aasta madalaimale tasemele. Et taastada usaldust kulla suhtes, leppisid 1999. aasta 26. septembril 15 eurotsooni riigi, Rootsi, ?veitsi ja Suurbritannia keskpanga juhid kokku piirduda 400 tonni kulla müügiga aastas. Pärast kokkuleppe (nn Washingtoni lepe) sõlmimist kulla hind stabiliseerus ning viimasel kahel aastal on toimunud selle tõus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing