Maa leiab kasutaja

Urve Sinisalu 22. jaanuar 2004, 00:00

Veel viis aastat tagasi hakkas Valgamaal isegi suurte maanteede ääres, kõrvalisematest kohtadest rääkimata, silma, et palju põllumaad on kasutusest väljas. Harimata või koguni küntud ja sinnapaika jäetud maal lokkas umbrohi, vanematel põldudel sirutus kase- ja pajuvõsa. Viimastel aastatel on olukord silmanähtavalt paranenud.

?Saab öelda, et maa on koondunud inimeste kätte, kes seda kasutavad,? kinnitas Valgamaa Talupidajate Liidu taimekasvatus-konsulent Kaido Edenberg. Valdadest öeldakse, et enamik maid on erastatud, on jäänud üksikud vaidlusalused tükid ja riigimaa.

Pilt Valgamaa põldudel muutus siis, kui kasutamata maad hakkasid endale rentima mitmed ühistud ja mõni talu kasvas nii tugevaks, et suutis rohkem maad harida, kui tal siiani oli. Need maaharijad on just tehniliselt tugevnenud, nad on põhiliselt laenuga, aga viimasel ajal ka toetuste abil, ostnud uuemaid masinaid, ehitanud kuivateid, suutnud vajaliku kvaliteediga maad harida.

Nüüd käib uus kampaania maa ümber ? kasutatavad maad tuleb deklareerida põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) kohalikes büroodes. Protsess kestab juba eelmise aasta novembri keskpaigast, lõpptärmin on 15. märts. Suurt tungi PRIA Valga büroos pole veel olnud.

?160 kaarti oleme väljastanud, 170 valmis komplekti vastu võtnud. Eeldame, et kokku käib meilt läbi pool tuhat maaomanikku. Enamik maaomanikke teab, mida tuleb teha, vajadusel õpetame, kuidas kaarte täita,? ütles PRIA Valga büroo spetsialist Margit Jaakson.

Nii või teisiti saab enamik maakasutajaid selle töö tehtud, arvata võib, et suuremad ja hoolsamad varem, väiksemad ja kõrvalisemate kohtade maakasutajad hiljem. Mõnes metsanurgas leidub ehk talu, kus mingit põllumaatoetust nagunii küsida ei osata. Need, kes tahavad toetusi saada, peavad asjaajamise kindlasti läbi tegema.

On see nüüd üks eurobürokraatia näiteid või vältimatu ettevõtmine, selle üle võib arutleda. Igal juhul on see järjekordne inimeste jooksutamine ametiasutusse. Maa pärast on seda tulnud juba niigi mitu korda teha. Kõigepealt seisid inimesed rajooni täitevkomiteedes järjekorras, et saaks end subjektiks tunnistada, siis tuli vallavalitsuse maakorraldajatega suhelda... Maa pärast on eestlasi jooksutatud ja näib, et jooksutatakse edasi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing