Ülo Toomsalu • 22. jaanuar 2004 kell 6:04

EPL: lapsed ja rasedad pääsevad visiiditasust

Täna valitsuses arutlusel oleva ravikindlustusseaduse muudatuse kohaselt pääsevad varsti visiiditasust alaealised, rasedad ja vältimatu abi vajajad.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Ivi Normeti sõnul tuli ravikindlustusseaduses teha muutus, sest visiiditasu hakkas takistama arstiabi kättesaadavust. ?Eriti laste ja rasedate seas ning vältimatu abi puhul,? märkis ta.

Perearstidel on kehtiva raviseadusega keelatud küll visiiditasu võtta, kuid mitte koduvisiidi puhul. Uue eelnõu järgi ei pea koduvisiidi eest tasuma lapseootel naised alates raseduse 12. nädalast, samuti kuni 19aastased lapsed. Samadel tingimustel ei tohi visiiditasu enam küsida ka eriarstid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Visiiditasu ei tohi võtta vältimatut abi vajavatelt patsientidelt ka traumapunktis ega polikliinikus.

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur märkis, et uus seadus tuleks vastu võtta selliselt, et seda ei saaks omasoodu tõlgendada. ?Mis on vältimatu abi,? märkis ta, ?kas see, mille osutamata jätmine viib surmani või jäädava kehavigastuse, terviserikke tekkimiseni??

Samuti pole praegu enam kasutusel mõiste ?traumapunkt?, mis nüüd nimetatakse haiglates ?Erakorralise meditsiini üks osa? või ?Ambulatoorne traumatoloogia?. ?Sõnastus võib tekitada probleeme ja arusaamatusi,? ennustas Siigur.

Hetkel kuum