EPL: Erakonnad löövad eurosaadikute kohtade pärast ägedat lahingut

23. jaanuar 2004, 08:16

Vaidlus europarlamendi valimissüsteemi üle jõudis Riigikogus staadiumisse, kus saadikud panid käiku kogu poliitilise võitluse sõnavara.

Vastasleeridesse kuuluvad poliitikud rääkisid ohtrasõnaliselt demokraatiast, populismist, rahva tahtega arvestamisest ja valija petmisest. Kuigi eile jäid häältega 52:30 peale avatud nimekirjade pooldajad, pole veel sugugi kindel, et rahvas sel moel 13. juunil ka kuus Eesti eurosaadikut valib, kirjutab Eesti Päevaleht.

Suletud nimekirju propageerivad Rahvaliit ja Reformierakond usuvad, et tegu pole nende lõpliku kaotusega. Rahvaliit lubab juhul, kui parlament lõpphääletusel valimisseaduse muudatused kinnitab, pöörduda president Arnold Rüütli poole palvega seda mitte välja kuulutada.

Ainsa valitsusparteina soovib isikuvalimisi Res Publica, kelle nimel esinenud Urmas Reinsalu sõnul tuleb riigipeal põhiseaduspärane seadus välja kuulutada. ?Kõik muud argumendid on ettekäändelised ja erakonnapoliitilised,? sõnas Reinsalu.

Eurovalimised on toonud uue tüli Keskerakonda. Eile hääletas 18 keskerakondlast ühes vaimus Res Publica, Isamaaliidu ja Mõõdukatega. Hääletamata jätnud Vilja Savisaar, Värner Lootsmann, Toivo Tootsen, Heimar Lenk ja Marika Tuus seisavad suletud nimekirjade eest, mis annaks Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele võimaluse kandideerida häälepüüdjana näiteks 12. kohal.

Avatud süsteemi puhul osutavad valituks enim hääli kogunud rahva lemmikud ja siis tuleks Savisaarel põhjendada, miks ta Brüsselisse ei lähe. Mitu nimekat keskparteilast on lubanud valimistest eemale jääda, kui erakonna pingerida pannakse Savisaare juhtimisel kokku kabinetivaikuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing