Laenukoormus kasvas kuuga 5 miljardi võrra

Tõnis Oja 28. jaanuar 2004, 00:00

Kommertspankade laenujääk kasvas detsembris rekordilise 5,1 miljardi krooni ehk 8 protsendi võrra. Absoluutväärtuselt on see kõigi aegade suurim laenukoormuse kasv (senised rekordid on jäänud alla kahe miljoni krooni taseme). Aga ka protsentuaalselt on see suurem olnud vaid korra ? 1997. aasta septembris.

Lõviosa sellest kasvust tuli laenud finantsasutustele ehk liisingu- ja kindlustusfirmadele. Ehk teisisõnu, kolm miljardit laenukrooni jõuab lõpptarbijani peamiselt liisingufirmade kaudu. See tähendab, et ehkki kinnisvaralaenude osa pankade laenuportfellis kasvas vaid 560 miljoni krooni võrra, suurenes liisinguportfelli maht samapalju või enamgi veel.

Finantsasutustele antud laenude jääk kasvas 14,8 protsendi võrra 23,9 miljardi kroonini. Äriühingutele antud laenude maht kasvas 5,3 protsendi ehk 1,2 miljardi krooni võrra 23,3 miljardi kroonini. Eraisikutele antud laenude jääk kasvas viimaste kuude keskmise 3,1 protsendi võrra 19,24 miljardi kroonini. Enam-vähem sama palju kasvas nii tarbimislaenude kui ka eluasemelaenude jääk ? mõlemad üle 3 protsendi.

Äriühingutele antud keskmine kaalutud intress langes detsembris kõigi aegade madalaimale tasemele, 5,82 protsendini.

Ettevõtete liisingutabel

Ettevõtete laenutabel

Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie browser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing