Mööblimaterjali seas on keeruline orienteeruda

Janne Mikkiver 28. jaanuar 2004, 00:00

Küsimusele, milline on parim mööblipinna kattematerjal, ei ole ühest vastust. Soovides leida pöögi tooni lauda, on võimalus osta laud, mille plaat on kaetud kas naturaalse pöögispooniga, pöögi tooni melamiiniga, pöögi tooni laminaadiga või hoopis värvitud beežiks. On loomulik, et erinevatel materjalidel on erinevad omadused, samas on ka nõudmised ja vajadused isesugused.

Puitlaastplaat on mööblitööstuses enim levinud plaatmaterjal ning see saadakse puitlaastude ja sideaine segu kokku pressimisel sobiva temperatuuri juures. Sideainena kasutatakse tavaliselt karbamiidformaldehüüdvaike. Puitlaastplaadi tihedus on vahemikus 600?800 kg/m³. Plaadi paksus vahemikus 10?24 mm.

MDF plaat saadakse sama metoodikaga kui puitlaastplaat. Kasutatav puitmaterjal on peenem, tänu sellele on plaadil suurem tihedus (750?800kg/m³). Paksus 6?40 mm.

Normatiiv El määratleb mööbliplaadi formaldehüüdide sisalduse (alla 8 mg/IOO g). Mööbliplaati, mis vastab antud normidele, nimetatakse E1-plaadiks.

Mööbliplaat reeglina kas lamineeritakse või spoonitakse. Lamineerimine tähendab plaadi katmist kas melamiini või laminaadi kihiga.

Melamiin on vaiguga immutatud paber (paksusega u 0,2 mm), millega mööbliplaat kaetakse. Dekoorpaberite valik on väga lai, enam levinud on naturaalse puidu imitatsiooniga variandid (nt pöök, kask), valge, hall. Melamiinplaati kasutatakse mööblitööstuses peamiselt kapi korpuste ja uste valmistamisel (näiteks köögimööbel, bürookapid).

Laminaat on paksem mööbliplaadi viimistlusmaterjal kui melamiin, koosneb mitmest vaiguga immutatud paberist, alumistes kihtides kasutatakse tavaliselt odavama fenoolformaldehüüdvaiguga immutatud pabereid.

Töölauaplaatide valmistamisel kasutatakse peamiselt rull-laminaati paksusega 0,33 mm, söökla- ja koolimööbli ning teistel juhtudel, kus nõudmised lauaplaadile veel suuremad, tarvitatakse kõrgsurvelaminaati paksusega 0,8 mm.

Momendil kasutusel olev laminaatide-melamiini terminoloogia on küll tinglikult kokku lepitud, kuid sisuliselt on segadus suur. Näiteks kõrgsurvelaminaadi pealiskiht on ka melamiin-formaldehüüdvaiguga immutatud paber ja ?melamiin? terminina tähistab üht keemilist kristallilist ainet, mida kasutatakse vastava vaigu sünteesil jne.

Spoonimise all mõeldakse mööbliplaadi katmist naturaalspooniga.

Spoon saadakse palgi koorimise või lõikamise teel. Spooni standardpaksused on 0,6; 1,5 ja 2,7 mm.

Loodusliku materjalina on spoon soe ja kodune, näeb peitsitult välja väärikas ning muljetavaldav. Samas on spoonitud lauaplaat kahjustustele enam vastuvõtlikum kui laminaatkattega lauaplaat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:08
Otsi:

Ava täpsem otsing