Äripäev ei nõustu maksutemaatika salastamisega

28. jaanuar 2004, 17:44

Äripäev ei saa olla nõus ministeeriumi ning maksu- ja tolliameti varjamatu sooviga maksutemaatikat salastada, seisab homses juhtkirjas.

Rahandusminister Taavi Veskimägi teatas sellel nädalal kaubanduskoja ärihommikusöögil soovist maksuettekirjutuste adressaadid avalikust registrist kustutada.

Jutt käib maksuameti dokumendiregistrist, kuhu on kuvatud kirjavahetus maksuettekirjutuse saanud kodanike ja firmadega. See register sai eelmise aasta augustis avalikuks tänu andmekaitse inspektsiooni nõudmisele. Selles on kuvatud pealkirjad, kodanike nimed ja firmade registrikoodid, mitte konkreetse ettekirjutuse sisu või maksuameti nõude suurus.

Äripäev sai sellest registrist teada, et näiteks Tõnis Palts sai ettekirjutuse. Nüüd soovib ?Vali kord!?-erakonna teine minister niisuguse info põhjendamatult salastada. Tõsi, mitte täiesti: kirjade pealkirjad jäävad alles, kuid nimed, adressaadid salastatakse. Avalikkusega kaasneval sotsiaalsel kontrollil pole sedavõrd äranuditud registriga midagi peale hakata. Kas (suur)ärimeeste surve on tugevam kui ühiskonna suurema läbipaistvusega kaasnev positiivne efekt? Praegu jääb mulje, et võimuliit ja ärieliit soovivad suurema salastatusega ajada mingit oma asja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing