Arvutit ja GPSi ühendades saab luua ruumiandmeid kasutavaid ärisüsteeme

Allan Lahi 29. jaanuar 2004, 00:00

GPS seondub enamasti mobiiltelefoni mõõdus satelliitinfot kasutava aparaadiga, mille abil saab määrata asukohta, kasutada kaarti, kallimate mudelite puhul mõõta teepikkuseid ja arvutada pindalasid ning vahetada infot teiste seadmete omanikega.

Taoliste seadmete hind jääb sõltuvalt keerukusastmest paarist tuhandest kroonist mõnekümne tuhande kroonini ja mõeldud on need kõige laiemale kasutajate ringile. Kallimad seadmed, mille hinna suurusjärk on sadades tuhandetes kroonides, võimaldavad oluliselt täpsemat positsioneerimist ning sisaldavad suure hulga enamasti proffidele vajalikke lisavõimalusi.

Uurides GPS-seadmeid lähemalt ilmneb, et põhiline ?riistvaraline element? ? vastuvõtuantenn ? on enamikul seadmetel praktiliselt sama, erinevused ilmnevad toodete kasutatavas tarkvaras. Antenn ja vastuvõtja võivad nii paarituhandesel kui paarisajatuhandesel lahendusel olla samad.

Õnneks ilmusid paari aasta eest turule GPS-vastuvõtjad ehk nn GPS-kaardid, mis on mõeldud töötama koos arvutitega. Nende ainsaks ülesandeks on Globaalse Positsioneerimise Süsteemi (GPS) signaalide vastuvõtt ning edastamine arvuti sisendisse. GPS-kaartide ilmumine aitas luua arvutile tarkvaralahendusi, mis võimaldavad suhteliselt väikeste kuludega saavutada ruumiandmete töötlemise ja luua kaardilahendused, mis oleks muidu jõukohane vaid kalleimatele GPS- seadmetele. Selliste lahenduste abil saab töödelda erinevaid kaarte ning integreerida kasutatavad andmed erinevate infosüsteemidega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing