EPL: Erafirma teeb maksumaksja kulul isikuandmetega äri

29. jaanuar 2004, 08:00

Sugupuude koostamisega raha teeniv erafirma rakendas paari aasta eest oma ärihuvi teenistusse Eesti perekonnaseisuametid.

Tartus asuv osaühing Eesti Isikuloo Keskus pommitab oma teabenõuetega erinevaid riigi- ja omavalitsusasutusi. Ainuüksi jaanuari jooksul on Tallinna perekonnaseisuamet saanud keskuselt kümmekond pöördumist, millest enamik tuli kohale elektronpostiga. Ametid on kohustatud väljastama inimeste põlvnemist puudutavaid andmeid tasuta, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Meil on arhiivi ukse taga pidev elavjärjekord, kuid ametnikud tegelevad äriühingule vastamisega. Teabenõue, kus on küsimusi kolme inimese kohta, tähendab meie töötajale mitmeid tunde tööd,? kirjeldas ameti juhataja Karin Kask. ?Selle kõik maksab topelt kinni maksumaksja, kelle palgal ametnikud on. Erafirma müüb aga saadud isikuandmed maha.?

Kase sõnul on firma tegevus ühtpidi õilis, kuid pole normaalne, kui äri tehakse riigi või omavalitsuse kulu ja kirjadega.

?Seadusandja on ametiasutustele selle kohustuse pannud. Avaliku teabe seaduse alusel tuleb neil väljastada teavet ka äriühingutele. Ettevõtjad on samuti maksumaksjad,? ütles isikuloo keskuse juhataja Fred Puss.

Eri institutsioonide vastukäivad seisukohad on ajanud meeleheitele perekonnaseisuametnikud, kes ei tea, kas rahuldada seltskonnaajakirjanduse huvi tuntud inimeste abielude ja abielulahutuste vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing