Kohv pakub naudingut

Rivo Sarapik 30. jaanuar 2004, 00:00

Eestlaste kohvieelistused veel gurmaanluseni ei küündi. Kohviku Robert?s Coffe juhataja Laura Kolk räägib, et peamiselt joob eestlane tavalist kohvi, teisel kohal on eelistuste seas piimakohv caffe latte ja cappuccino. Veidi vähem juuakse itaallaste rahvusjooki espressot. ?Püsikliendid teavad reeglina, mida soovivad. Teised kas eksperimenteerivad ise või paluvad soovitada ja selgitada,? lisab Kolk. Robert?s Coffe jõudis Eestisse neli aastat tagasi, tegemist on Soome kohvivalmistaja Robert Pauligi alustatud gurmeekohvikohviku kontseptsiooniga.

Nelja aastaga on Eesti kohvijoojad Kolgi sõnul teadlikumaks muutunud, kohviku algusaegadel tuli kohati kliendile pea kogu menüüd selgitada.

Lisaks erinevate kohvide proovimisele kogub hoogu ka kohvi topsis kaasa ostmine. ?Need, kes on välismaal käinud, on teadlikumad,? selgitas OÜ Tercot tegevjuht Erkki Makkonen.

Koju saab gurmeekohvi osta näiteks paarisajagrammistes pakkides, et seda siis näiteks tavalise kohvi hulka segada. Ühe paki hind jääb 80 krooni kanti. Gurmeekohvi on erineva maitsega: amaretto, Iiri kohv, viskimaitseline, jõulude ajal kindlasti jõulukohv.

Eestisse jõudsid gurmeekohvid Makkoneni sõnul 1990. aastate alguses, mil valmis hotell Palace ja sinna osteti esimene kohvimasin, millega sai lisaks tavalisele kohvile ka näiteks cappuccino?t teha.

Restoran-kohviku Pegasus juhataja Mart Tomson selgitab, et hea kohvi tunneb kohvikus lihtsalt ära. Näiteks espressol peab peal olema vaht, seda ei teki aga, kui kohvi kas liiga kiiresti valmistatakse või on uba liiga jäme. Hea espresso jookseb Tomsoni sõnul masinast tassi 25?30 sekundiga. ?Vaht peab olema nii tugev, et selle peale raputatud lusikatäis suhkrut langeb sellest aeglaselt läbi,? räägib Tomson.

Espresso on nagu kontsentraat mitmete teiste jookide, näiteks piimakohvide, juures. Caffe latte ja café au lait tähendavad piimakohvi. Cappuccino on piimavahuga piimakohvidest kangem kohvijook. Lisaks saab erinevate siirupite abil tavalisest piimakohvist näiteks pähklimaitselise kuuma kohvijoogi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing