Mööblitööstused rõhuvad kasele

Väinu Rozental 30. jaanuar 2004, 00:00

Valgamaal Keenis seni vaid männipuust köögimööblit tootnud AS Sanwood alustas kasest laudade ja toolidega eelmise aasta augusti lõpus ning poole aastaga on kasemööbli osatähtsus ettevõtte ligi 60 miljoni krooni suuruses aastakäibes tõusnud juba poole peale. Sanwoodiga enam-vähem samas suurusklassis olev Tõrva mööblifirma OÜ Dirolex hakkas eelmise aasta lõpus kasepuust toolide kõrval valmistama ka kasepuust laudu ning Võrumaal ja Valgamaal tsehhi omav AS Jumek kasvatab tootmismahtu tänu kasemööblile.

Kümme aastat mööbliturul tegutsenud Sanwoodi põhiomanik ja juhataja Eduard Aamer ütles, et nad hakkasid kasepuust mööblit valmistama turu nõudel. ?Meie suurkliendid, Soome firmad Sotka, Asko ja Stemma on pidevalt suurendanud kasemööbli tellimusi,? lausus Aamer ja lisas, et kasemööbli osa käibes on tõusnud pooleni. ?Väiksemad mööblitööstused saavad kiiremini turu nõudmistele reageerida.?

Aameri sõnul on Kesk-Euroopas selge trend lehtpuumööbli järele. ?Nädal tagasi Inglismaal Birminghamis mööblimessil ringi jalutades ma männimööblit peaaegu ei näinudki,? rääkis Aamer. ?Põhiliselt ikka väärispuu ? tamm, pöök, kirss ?, aga ka kasemööblit oli palju.?

Aameri kinnitusel on kasepuust mööbel võrreldes männimööbliga kallim ning tootjale kasumlikum. ?Kui taandada valmis mööbel tihumeetritesse, siis männimööbli tihumeetrit müüme hinnaga 15 000?16 000 krooni ja kasemööbli tihumeetri eest küsime 23 000?28 000 krooni,? arvutas Aamer.

Sanwood ostab kaseplanku Kehtnas asuvast saematerjalitööstusest OÜ Estobir ning kasepuidust liimplaadi mitmele Sylvesteri endisele põhiomanikule kuuluvast Lehtpuutöötlemise ASist. Kogu Sanwoodis toodetud männi- ja kasemööbel läheb eksporti.

ASi Jumek ühe omaniku Jaak Kärsoni sõnul on nad männimööblit tootnud üle kümne aasta ning kasepuust laudu-toole hakkasid valmistama viis aastat tagasi. ?Meie tootmismaht on tõusnud tänu kasemööblile, männimööbli maht on jäänud stabiilseks,? rääkis Kärson ja lisas, et Jumeki toodangust moodustab männimööbel praegu umbes 60 ning kasemööbel 40 protsenti.

?Okaspuust saematerjaliga võib üha kitsamaks minna, sest saetööstustel ei jätku tooret,? rääkis Kärson. ?Seevastu kaske on Eesti metsades palju, kask kasvab männist kiiremini ja seda on lihtsam kätte saada.?

Suurtest tööstustest on kasepuust mööblile spetsialiseerunud vaid AS Viisnurk, kus 80 protsenti toodangust tehakse kasest. ASi Bodilsen Estonia põhitoodang on kasepuust mööblidetailid. Vähesel määral teeb kasepuumööblit AS Wermo ja pöögipuust köögimööblit AS Valga Gomab Mööbel.

Walko juhi Olev Lüütsepa sõnul ei kavatse nad kasemööbli tootmist suurendada, sest männimööbel läheb hästi. ?Ei ütleks, et kask on vaid väiksemate tegijate rida,? lausus ta. ?Pigem üritavad nad männile kasumlikku alternatiivi leida.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing