Jaanuari lõpus püstitasid arvutiviiruste pandeemiad uue rekordi

ÄP 05. veebruar 2004, 00:00

Siiski pääses Eesti mõnest jaanuaris lahvatanud suuremast pahalastepuhangust: näiteks 18. jaanuarist levivat Bagle?it pole Eestis eriti sagedasti esinenud.

?Viiruselevitajatel oli aasta alul vaheaeg nagu koolilastel,? kahtlustab F-Secure?i viirustõrjet müüva BCS Infra spetsialist Andrus Koka viiruseloojate seotust kooliga. ?Edasi on 24. jaanuarist levinud episoodilisem tegelane Dumaru.Y.? Seda viirust nimetab Koka oskustega pahalaseks: andmevargus ja tagauksega arvuti 2283. pordist pealtkuulamine on selle viiruse põhilised pahateod.

?Kuu lõpp oli üks hullumaja,? nendib Koka. ?Alates 28. jaanuarist liikunud Mydoom.A/Novargi pandeemia on siiani suurim viirusrünnak maailmas tänu oma agressiivsele aadresside leidmisele ohvrite masinaist ja ka uute aadresside ?kombineerimise? võimele.? Nii näiteks suutis viirus tuletada aadresse john@väga-tuntud-doomen.com.

Mydoomi viiruse ööpäevane saak BCS Infra elektronpostiserveri viirusfiltris oli nädala alguses veel üle 500, need olid aga ainult nakatatud meilid, arvestamata jäeti rämpspostituse laadis kirjad ?Teie olete meile püüdnud viirust saata?, mida on Koka sõnul umbes teist sama palju. Viirusrünnakute vaheajal on serverist viirusi leitud tavaliselt alla kümne päevas. Mydoomile eelnenud suurima pandeemia põhjustas 2003. aasta augustis-septembris Sobig.F. 29. jaanuaril ilmunud järg Mydoom.B aga jäi oma eelkäijaga võrreldes levikus tagasihoidlikuks. Esmalt ründas viirus nakatunud arvutitest firma SCO kodulehte, mille server koormusele vastu ei pidanud, sel teisipäeval aga Microsofti kodulehte, mis siiski püsti jäi. F-Secure?i tooteperet uuendati 2003. a lõpus, mille tulemusena kiirenes viirusotsing.

Trend Micro kehtestas Mydoom.A suhtes keskmise riskiohu taseme, Yellow Alert?i, samal ajal kui teised andsid viirusele kõrge ohu staatuse. ?Mydoom.A leviku tõttu tõusis arvutikasutajate huvi eelkõige Trend Micro uue meililüüsi viirusetõrje- ja sisukontrollilahenduse InterScan Messaging Suite vastu,? kommenteerib tarkvara müügitulemustele hästi mõjunud viiruspuhangut Trend Micro tooteid müüva Stallioni spetsialist Tiit Sokolov.

?Epideemiad tõid meile tagasi arvukalt vanu kliente, kes olid otsustanud oma litsentse mitte pikendada, kuna epideemiaid pikka aega ei esinenud. Arvasid, et ei vaja enam viiruskaitset,? räägib Kaspersky viirustõrje esindaja Eestis Jevgeni Savitski. ?Epideemiaid õnnestus küll ohjeldada, aga paljud kasutajad ei tea tänini, et on nakatunud, ja jätkavad usside levitamist.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing