Kaks haagist 10 000 krooniga

Peeter Raidla 05. veebruar 2004, 00:00

Kohtusse jõudnud nõude lätted ulatuvad aastaisse 1999?2001, mil toonane vandeadvokaat Kadi Viira tegutses OÜ Lehtse & Lasko pankrotihaldurina. Peale kahe 1990. aastal valminud enam kui 30tonnise registrimassiga haagise ei suutnud pankrotihaldur muud vara tuvastada ning pärast nende müüki lõpetas kohus ettevõtte pankrotimenetluse selle raugemise tõttu. Teisisõnu, raha, mida võlausaldajatele jagada, ei olnud ning Lehtse & Lasko saadeti hingusele.

Kõik oleks justkui korras..., kuid Viira müüs need omal ajal 560 000 krooniga soetatud haagised 10 000 krooniga. Täpsemalt öeldes andis Viira volikirja haagistest huvitatud Jüri Kiirkivile, kes need tegelikkuses iseendale müüs.

Kadi Viira ise pole neid haagiseid ilmselt oma ihusilmaga kunagi näinud. Nii vähemasti kinnitab mees, kelle hoovi peal need haagised poolteist aastat kuni Kiirkivi tulekuni seisid. Sellele vaatamata teadis Viira kohtule kinnitada, et haagised on amortiseerunud ja mittekomplekssed.

Viira ise kinnitab nüüd, et ta käis nende haagiste olukorraga siiski tutvumas, ning nimetab neid tagantjärele ?romudeks?. Tekib aga küsimus, kuidas õnnestus Kiirkivil üks haagistest hiljem välismaale müüa. Viira sõnades annavad põhjust kahelda ka vähemalt ühest haagisest 2000. aastal tehtud foto, millel ilutseb väliselt heas korras haagis, millel kõik rattad all. Eiche tehtud järelepärimistele vastanud kolm tuntud veofirmat kinnitasid, et ühe 1990. aastal valminud sama tüüpi poolhaagise turuhind aastal 2000 oli 100 000?150 000 krooni. Veelgi enam, ainuüksi üks haagise kasutatud rehv maksab 2100?2900 krooni, kuid neid on mõlemal haagisel kuus. Seega, pelgalt haagiste rehvid maksid vähemalt 12 000 krooni.

Ent haagistega on seotud veel üks aga. Nimelt olid mõlemad haagised panditud Maapangale Lehtse & Lasko 172 000 krooni suuruse arvelduslaenu katteks.

Viira kinnitab täna, et haagiste müük ja nende müügihind oli Maapangaga kooskõlastatud. Kellega täpselt, et suuda Viira enam meenutada. Samas kinnitab Maapanga pankrotihaldur Helmut Pikmets vastupidist: ?Lehte & Lasko pankrotihaldur Kadi Viira ei ole Maapangaga haagiste müügihinda kooskõlastanud.?

Maapank ei saanud haagiste müügist sentigi. Ei saanudki saada, sest haagised müüdi ju võileivahinna eest. Küsimusele, miks ta enampakkumist ei korraldanud, vastas Viira, et pankrotiseadus lubab vara müüa kahel viisil ? enampakkumisega või muul võlausaldajatele kasulikul viisil. Küsimusele, mis kasu tõi valitud ?kasulik viis? Maapangale, vastab Viira tõdemusega, et pank ei saanud haagiste müügist tõepoolest sentigi.

See on aga väike lohutus Lehte & Lasko kunagisele juhatuse liikmele Lehte Vallasele, kes lisaks haagiste pantimisele andis panga kasuks ka isikliku käenduse sellesama 172 000kroonise arvelduslaenu katteks. Pärast aastaid kestnud vaidlust leppisid Vallas ja Maapank kokku, et kui käendaja tasub pangale 100 000 krooni, siis pangal enam pretensioone ei ole. 100 000 krooni on pangale tasutud, kuid nüüd esitas Lehte esindaja advokaat Alar Eiche nõude Kadi Viira vastu. 100 000 krooni pangale tasutud summa ja teist sama palju moraalse kahju katteks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing