Õlletootjad valmistuvad turistidele tormi jooksma

Villy Paimets 05. veebruar 2004, 00:00

Euroopa Liidu laienemisel peaks õlletootjate hinnangul Eestist turistide poolt välja viidava õlle maht kasvama üle kahe korra. Lubatud õlle riigist väljaviimise kogus suureneb ELiga liitumisel praeguselt 15 liitrilt 110 liitrile inimese kohta. Eesti õlletootjad laiendavad praegu tooteportfelle, lisades nn ekspordikohvrites müüdava õlle sortimendile aina uusi nimetusi.

Saku Õlletehas läks veelgi kaugemale: juunis peaks Tallinna reisisadama D-terminali juures uksed avama kahe tärni hotell, millel nimeks Saku Rock Hotell.

Uus hotell pakub ekskursiooni Saku Õlletehase õllemuuseumisse, hotelli tervitusjoogiks on ?hea Eesti õlu?. ?See on üks esimesi ja huvitavamaid koostööprojekte õlletehase ja hotelli vahel,? ütles Saku Õlletehase suhtekorraldusjuht Kristina Seimann.

Küsimusele, kuidas A. Le Coq turiste püüdma hakkab, vastas Noop, et ?Eks oma õnged ja oma konksud on meilgi välja visatud, täpsemaid plaane ma ei avalda, võin vaid öelda, et suurendame oluliselt purgiõlle sortimenti.?

?Ega me tegelikult ju ei tea, kui palju turist õlut kaasa viima hakkab, kuid kaks korda peaks see number kasvama küll,? lisas Noop.

Saku Õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel ütles, et seoses Eesti liitumisega Euroopa Liiduga võib ette näha turistide nõudluse kasvu suurenemist. ?Turistidele sobivasse 0,3-liitriste purgiõllede kohvrisse on peale põhimargi Saku Originaal pandud juba Saku Tume, Saku on Ice ja Saku Rock, plaane on veel ja erinevaid,? lisas Remmel.

Samuti aitab Euroopa Liiduga ühinemine arendada Saku eksporti Soomes, kus Saku Tume on enim ostetud tume importõlu.

Pärnu Õlu nõukogu esimees Charlie Viikberg tahab turiste püüda eelkõige tehase ?tagahoovis?. ?Tahan, et Pärnu õlut saaks Pärnu linnas osta igalt tänavanurgalt,? ütles Viikberg. Ka Pärnu õlletehas kavatseb Viikbergi sõnul oma toodangut Soome eksportima hakata, hetkel käivad läbirääkimised mitme võimaliku koostööpartneriga.

Eesti õlleturu kogumaht oli möödunud aastal 97 miljonit liitrit, säilitades üpris külma ilma tõttu sama taseme 2002. aastaga, teatas Eesti Õlletootjate Liit.

2003. aastal oli suurim, 42,5protsendiline turuosa Saku Õlletehasel, Tartu Õlletehase osaks jäi 35,4 protsenti turust. Kumbki on pisut kaotanud võrreldes aasta varasema perioodiga.

Kahele suurele järgnesid Viru Õlu, Pärnu Õlu, Nigula Õlu, Saaremaa Õlletehas ning Sillamäe Õlletehas.

Import hõivas eelmisel aastal Eesti turust 8,3%. Importõllede turuliider on Obolon, plastiktaaras ja esimene suhteliselt odav õlu Eestis. Oboloni turuosa tõusis kuni juulini, kuid õige pea tulid ka Eesti tootjad plastiktaaras odava õllega turule ning aasta lõpuks Oboloni osatähtsus langes.

?Julgen ennustada, et sel aastal hakkab importõlle osakaal Eesti turul hakkab langema,? ütles Eesti Õlletootjate Liidu juhatuse esimees Jüri Kert.

Saku Õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel ütles, et kuna 2003. aastal tõusis märkimisväärselt odavama klassi ja kangete õlle, eelkõige plastikpakendis õlle segment tervikuna, siis sarnaselt paljude teiste tootjatega nende turuosa vähenes. Vastusena plastikpakendi populaarsuse jätkuvale kasvule tõi Saku novembris turule suures plastikpakendis Presidendi Pilsneri ja Presidendi 8. Tootega Presidendi 10 sisenes ettevõte aga eriti kangete õllede turule.

Pärnu Õlu nõukogu esimees Charlie Viikberg ei ole möödunud aasta tulemustega rahul. ?Koduturg oli väga vilets, ma olen tõsiselt üllatunud,? ütles Viikberg. Sel aastal tahab Pärnu tehas Viikbergi sõnul müügimahtu kahekordistada.

2003. aastal jagunes Eesti õlleturg pakendite lõikes järgmiselt: 64% klaaspudelis õlled, 15% purgiõlled, 14% plastpudelis õlled ja 7% vaadiõlled.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing