ARK paljastas riiki maksudega petta üritanud kliendi

05. veebruar 2004, 10:41

Autoregistrikeskus paljastas aasta algul uue süsteemi abil esimese riigilõivudega riiki petta üritanud kliendi.

Pettur püüdis ühe ja sama maksekorraldusega sooritada mitut ARK toimingut.

?Tegemist on riigilõivu maksmise pettuseskeemiga, mida ARK juba mõnda aega kahtlustas, kuid kahjuks kontrollida ega välistada ei suutnud,? ütles ARK asedirektor Teo Saimre. Nimelt saab klient ARK toimingu eest riigilõivu tasumisel pankadelt vajadusel dublikaatmaksekorraldusi, mida on võimalik kasutada sama lõivu määraga maksustatud toimingute korduval tegemisel. Kuna aga eelmise aasta lõpuni ei olnud ARK-l interaktiivset ligipääsu kontodele, kuhu riigilõivud ARK toimingute eest laekusid, siis polnud ka võimalik välistada, et sama maksekorraldusega, õigemini selle dublikaadiga tõestasid pahatahtlikud kliendid mitu korda järjest riigilõivu tasumist, olles samas tasunud lõivu vaid üks kord.

Pettuse avastamisele aitas kaasa selle aasta algusest muutunud riigilõivu maksmise kord. Kui varem pidi klient maksekorralduse saajaks märkima maksuameti, siis alates 2004. aastast kantakse riigilõiv ARK arvele. Seetõttu on kontrollisüsteem ARK jaoks muutunud lihtsamaks ja läbipaistvamaks ning eelpool kirjeldatud pettuseskeem enam ei tööta, sest nüüd märgitakse liiklusregistri toimingute korral konkreetne makstud riigilõiv ARK infosüsteemis ärakasutatuks.

Eelkirjeldatud petuskeemi üritas kasutada ka üks Tapa kandi kodanik, kes olles teinud esimese toimingu ausalt ARK Paide büroos, ilmus mõne päeva pärast dublikaat-maksekorraldusega ARK Rapla büroosse ning oli väga üllatunud, kui seal teda selle maksekorraldusega ei teenindatud ja põgenes büroost teatab ARK.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing