Heido Vitsur: elektrituru avamise ajastus on vale

06. veebruar 2004, 13:23

Keskerakonna fraktsiooni liige Heido Vitsur leiab, et elektriturg tuleb konkurentsile avada, kuid praegu on selleks vale aeg.

'Idee tundub toores olevat,' kommenteeris Vitsur majandusministeeriumis sündinud elektrituru seaduse muutmise eelnõud, mille järgi avataks Eestri elektriturg viiendiku osas juba uuest aastast konkurentsile.

'Turu avanemisega kaasneb hinna alanemine suurtarbijale, kuid suurem hinnasurve väike- ja kodutarbijale. Kui me leiame, et oleme selleks valmis, siis miks mitte. Minu hinnangul on praegu aga ajastus vale,' ütles Vitsur.

Vitsuri hinnangul ei tunta majandusministeeriumis piisavalt selleteemalist rahvusvahelist kogemust, näiteks California energiakriis sai samuti alguse tugevnevast konkurentsist, mis viis hinnad alla ja seetõttu jäid tegemata olulised investeeringud.

'Kindlasti on asjast huvitatud firmad ka kõvasti lobitööd teinud,' lisas Vitsur.

Peamised turule tungijad on tema sõnul Fortum ja Gasprom, kuid turu avamise poolt on ka kõik suuremad ettevõtjad, kellele see tähendaks kohest ja tuntavat elektrihinna langust.

Väiketarbijale tähendaks turu avamine Vitsuri sõnul isegi kuni 30 protsendilist hinnatõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing