Aktsionäri algatusel kuulutas kohus Apananski maaklerfirmale pankroti

Peeter Raidla 10. veebruar 2004, 00:00

?Ma ei saa aru, miks selliseid ikka veel kõikvõimalikele seltskonnaüritustele kutsutakse. See, mis minuga ja ilmselt veel paljude teistega tehti, oli selge ja planeeritud pettus,? põhjendab väikeinvestor Toomas Laanpere oma visadust 1998. aasta lõpus Bonmani tehtud tehingute vaidlustamisel.

Bonman Invest tuli 1997. aastal, asudes pakkuma väärtpaberiportfelli juhtimise teenust. Bonmani mõtte algataja oli kireva ärilise minevikuga Andrei Kalat?ov, kes peatselt leidis endale ka kaasosaniku, Leonid Apananski, kelle firmad AB Elukindlustus ja ASA Kindlustus omandasid kokku 49,5% Bonman Investi aktsiatest.

Alguses elas Bonman Invest luksuslikku elu ? kaheksast toast koosnevas kontoris toimetas pidevalt mitukümmend inimest. Nii sattus ka Laanpere sinna ja sõlmis kaks tehingut, paigutades 100 000 krooni oma isiklikku väärtpaberiportfelli ja teist samapalju perefirma LTRV omasse. Laanpere leppis Bonmaniga kokku, et panus tehakse üksnes kõrge likviidsusega väärtpaberite soetamisele.

Esialgu nii läkski, Laanpere ja tema firma kontol liikusid Hansapanga, Forekspanga ja muud kaubeldavad aktsiad. Kuid siis saabus detsember 1998. Laanpere muutis ärevaks see, et tavapärane kuukokkuvõte portfelli liikumistest jäi saabumata.

Külaskäik Bonmani kontorisse pani ahhetama: see oli kinni pandud. Läbi raskuste õnnestus tal siiski kindlaks teha Bonmani uus asukoht, üle tee asuva maja katusekamber, kus toimetasid umbkeelsed ?maaklerid?, kes ei suutnud midagi selget öelda ei Bonmani ega ka portfelli kohta.

Erinevalt paljudest teistest ei jätnud Laanpere jonni ja alustas detektiivi mängimist. Mõne aja pärast selguski tegelikkus. Nimelt olid tema väärtpaberikontodel detsembris 1998 aset leidnud muudatused. Kõik vähegi likviidsed väärtpaberid olid maha müüdud ning saadud raha eest oli soetatud AB Elukindlustuse ja ASA Kindlustuse aktsiaid. Seda ajal, kui oli juba selgeid märke nende kindlustusseltside ebakindlusest ning mil ASA juhid saatsid börsile perioodilisi teateid kohe-kohe saabuva rahalaeva kohta. Lisaks avastas Laanpere oma kontodelt ka majandusraskustesse sattunud Tamsalu TERKO aktsiaid.

AB Elukindlustuse aktsiate soetushinnaks oli Bonman märkinud 42,7 krooni tükk. Seda ajal, mil AB tütarfirma ASA aktsia börsihind kõikus 5?7 krooni vahel ja kavandatud fondiemissiooni tõendi maksumus oli vajumas alla krooni.

?Need, kes sellise hinnaga tehinguid teevad, tuleks valve all haiglasse saata,? ütleb Laanpere. Tema 1999. aastal tehtud appikarje väärtpaberiinspektsiooni poole ei andnud mingeid tulemusi. Nii jäigi üle vaid kohtutee.

2003. aasta suvel sai Laanpere kaks kohtuvõitu: tagaseljaotsusega mõisteti Bonmanilt Laanpere ja LTRV kasuks välja ühtekokku ligi 115 000 krooni. Kohtuotsused näpus, andis LTRV sisse avalduse Bonman Investi pankroti väljakuulutamiseks.

Bonman oli selleks ajaks juba aastaid varjusurmas. Äriregistri algatusel oli alustatud sundlikvideerimist, sest alates 1998. aastast polnud sinna laekunud ühtegi majandusaruannet. Kalat?ovi ja Apananski katsed Bonman 2001. aastal tankistile müüa põrkusid äriregistri vastuseisule.

Bonman Investi pankrotihaldur Raivo Piirla ütles, et ta on esitanud kohtusse hagiavalduse, et nõuda Bonmani juhatuse liikmetelt sisse Laanperele võlgu olevad summad.

Üks juhatuse liikmeist, kohtu poolt Bonmani likvideerijaks määratud Pille Pentjärv on aga halduri jaoks tabamatu. Vahepeal koguni PricewaterhouseCoopersis töötanud Pentjärv viibib ilmselt välismaal.

Leonid Apananski, kes paberite järgi just 1998. aastal aktiivselt Bonman Investi asju korraldas, ei taha aga sellest midagi mäletada: ?Olen olnud paljude firmade nõukogus. Ma ei mäleta Bonmani ega ole sellega tegelnud. Mind ei huvita see absoluutselt.?

ASA Kindlustuse pankrotihalduri Toomas Saarma algatusel on kindlustusseltsi juhtide, sealhulgas Apananski suhtes algatatud kriminaalasi ligi 28 miljoni krooni nõudes. Lisaks on 6,2 miljoni kroonine nõue oma otsaga juba kohtusse jõudnud ning tuleb arutusele märtsis. Tõsi, 6,2 miljonit nõutakse sisse ASA tegevjuhtidelt eesotsas Sergei Net?ajeviga. Apananski kui nõunik pääses sellest nõudest. Saarma sõnul on ASA pankrotipesal hetkel tema vastu vaid mõnesaja tuhande kroonine tsiviilnõue korteri eest, mida Apananski kohusetundlikult kustutab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:11
Otsi:

Ava täpsem otsing