Ülo Toomsalu • 9. veebruar 2004 kell 5:41

EPL: Sotsid lubavad õiglasemat ühiskonda

End laupäeval Mõõdukatest Sotsiaaldemokraatlikuks Erakonnaks ümber nimetanud partei lubas otsustavat võitlust õiglase ühiskonna nimel.

Kõnes üldkogule kinnitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Ivari Padar, et investeeringud inimesse tuleb vabastada tulumaksust, mis tähendab, et haridus pole erisoodustus, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Töövihikud peavad olema tasuta, samuti koolitoit, sõit kooli ja koju ning huviharidus peavad muutuma kättesaadavaks,? tutvustas Padar ettepanekuid. ?Emadel ja isadel ei tohi olla 1. septembril piinlik seepärast, et neil pole raha.?

Sotsiaaldemokraatlik poliitika vastandub tema sõnul valitsuse maksureformile, mis justkui annab kõigile veidi juurde, aga röövib ühiskonnalt võimaluse hädasolijaid aidata. Riigikogus hakkab SDE kaitsma tulumaksuvaba miinimumi tõstmist. Erakonna aseesimehe Eiki Nestori väitel on juba 2005. aastast võimalik tõsta palga maksuvaba osa 2000 kroonini.

Üldkogul vastu võetud õiglase ühiskonna manifestis seavad sotsiaaldemokraadid eesmärgiks tööhõive suurendamise ja euroopaliku palgaga töökohtade loomise.

Nimevahetuse kiitsid üldkogu delegaadid heaks valdavas üksmeeles. SDE sünnihetke tervitasid partei liikmed püsti seistes võimsa aplausiga. Ajalooliste minutite ajal kõlas rahvusraamatukogu saalis ?Ood rõõmule?.

Marju Lauristini sõnul ei taha SDE kuidagi suurendada ühiskonnas klassiviha ja vastasseisu, vaid tasakaalustada senist üliliberaalsest poliitikat. ?Eesmärk on, et Eestis oleks selgelt eristatav vasaktsentristlik erakond,? märkis Padar. ?Mina ei saa ühegi närviga heaks kiita ei vasak- ega paremäärmuslikke ilminguid.?

Hetkel kuum