Gea Velthut-Sokka • 10. veebruar 2004 kell 8:29

EBRD lükkas Kunda tselluloositehasele laenu andmise otsustamise edasi

EBRD otsustab Kundasse rajatavale tselluloositehasele laenu andmise 2. märtsil, esialgu pidi otsus tulema täna.

Kundasse tselluloositehast ehitada sooviva Estonian Celli 19 miljoni euro (ligi 300 mln krooni) suurune laenutaotlus tuleb Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) direktorite nõukogus arutlusele 2. märtsil. Esialgu pidi lõplik otsus laenu andmise kohta tulema täna.

'Tähtajad on muutunud,' ütles EBRD Eesti esinduse juht Urmas Paavel.

Direktorite nõukogusse jõuab laenutaotlus kõige viimases etapis ning nõukogu jah-sõna tähendab seda, et võib laenulepingu allkirjastada.

Norra tselluloositehase Larvik Cell tütarfirma Estonian Cell loodab kevadel Kundas kopa maasse lüüa, et kahe aasta pärast alustada haavapuitmassi tootmist. Tehase aastatoodanguks on firma EBRD-le kirjutatud projektis lubanud 180 000 tonni lehtpuutselluloosi aastas, tonni hind maailmaturul on 387 eurot ehk 6037 krooni. Tehase aastakäive ületab seega miljard krooni. Kogu toodang plaanitakse eksportida.

Hetkel kuum