Ülo Toomsalu • 11. veebruar 2004 kell 6:03

EPL: Tartu-Tallinna kiirrong võistleb bussidega

Selle aasta jaanuaris eelistas Tallinna ja Tartu vahel sõita rongiga juba 115 000 inimest, neist kiirrongiga 7780.

?Rongireisijate arv on kasvanud bussireisijate arvel. Nädalavahetustel ei vasta rongide arv enam nõudlusele ja meil tuleks Tallinna-Tartu liinile panna juurde lisavaguneid või ronge,? ütles Eesti Päevalehele Edelaraudtee ja EVR Ekspressi juhataja Henn Ruubel.

Otsuse lisarongide või -vagunite kohta peab Ruubeli sõnul tegema siiski riik kui reisirongiliikluse tellija. ?Rongifirma on turu jätkuvaks kasvuks valmis ? nõus raha vagunitesse investeerima ja need ka valmis ehitama. Samas on vedude mahtu ilma riigi täiendava toetuseta raske suurendada. Eriti kui räägime liiklusperioodist 2004. aasta lõpuni,? lisas ta.

?Olen pidev rongiga sõitja. Meeldib see, et saan Tartusse sõites vähemalt 1,5 tundi arvutiga tööd teha või internetis surfata,? ütles üliõpilane Mart (27).

Bussi- ja rongipileti hind on sama, kuid Mart eelistab rongisõitu, sest rongis on mugavamad istmed ja rohkem ruumi.

?Edelaraudtee kaalub kaht varianti ? kas panna nädalavahetusteks, kui on rohkem sõitjaid, vaguneid juurde või hoopis lisarong,? ütles majandusministeeriumi raudteetalituse peaspetsialist Jüri Olde. ?Lisavagunite või -rongi käimapanemisel ei ole dotatsiooni suurendamist esialgu ette näha. Dotatsiooni suurus on määratud riigieelarvega,? lisas ta.

Edelaraudtee reisijateveoteenistuse direktori Kalvi Pukka sõnul teenindas Edelaraudtee eelmisel aastal 1 590 000 reisijat ? 66 415 sõitjat rohkem kui 2002. aastal. Sel aastal loodab rongifirma Tallinna-Tartu suunal teenindada veerand miljonit ehk 250 000 reisijat, neist 100 000 kiirrongiga.

Hetkel kuum