Eesti ihupesu rändab Euroopa naiste garderoobi

Liis Kängsepp 13. veebruar 2004, 00:00

?Sisuliselt tarbime me siin ju seda, mida pole ära teeninud,? viitab Linette juht Mai Parras sellele, et Eestisse tuuakse kaupu sisse umbes kolmandiku võrra rohkem, kui siit välja viiakse. ?Tuleb hakata väiksema arvu inimestega rohkem tegema, see on kogu Eesti probleem.?

Parrase sõnul tuleb viiendik Eestis müüdavast naistepesust just Linettest, mis teenis eelmisel aastal 57miljonilise käibe juures 3 miljonit krooni kasumit.

?Julged naised!? peab Parrase turuosade arvestust pisut liiga julgeks ASi Estar Eesti Kergetööstus juhataja Henno Hommuk, kes impordib Läti tootja Lauma pesu, mis on Linettega samas hinna- ja kvaliteediklassis. ?Tegelikult me ei tea üldse, kui suur pesu osatähtsus Eesti turul on,? tõdeb mees samas.

350 töötajaga Linettest läheb aastas välja miljon toodet, mis peamiselt rändavad Rootsi, Norrasse, Inglismaale ja Soome. Allhanget teeb Linette vaid ühele Rootsi firmale, peamiselt toodetakse Lasnamäel asuvas vabrikus Eestis disainitud pesu teiste kaubamärkide all. Näiteks saab Linette toodang külge sellised brändisildid nagu Doroty Perkins, Evans, George ja siinsetele naistele vast enim tuntud Bodytalk, mida müüakse Seppäläs.

?Selge on see, et Eesti naine pole märgilojaalne ? ta vaatab pigem hinda, siis räägib oma kümne sõbrannaga ja alles siis ostab,? ütleb Parras, kelle sõnul on Eestis 600 000 naist, kellest vast 400 000 on potentsiaalsed Linette kliendid ning keskmiselt ostab Eesti naine aastas ainult ühe korsett-toote. ?Samas Euroopas tuleb neli toodet naise kohta aastas.?

Eestis müüb Linette oma toodangut kümnes firmapoes, kevadel avatakse kauplus ka Viru Keskuses. Seal hakatakse konkureerima Tallinna Kaubamajaga, mis sealse ostujuhi Ines Ratase sõnul on pigem tervitatav ja tuleb mõlemale kasuks. ?Mingit ohtu me selles küll ei näe, meie hinnaklass on ikka keskmisest natuke kallim,? sõnas ta.

Kolmveerand Linettest kuulub Rootsi firmale Torpet Förvaltnings AB, ülejäänu jaguneb 64 väikeaktsionäri vahel. Väike osa ettevõttest kuulub ka Parrasele, kes hindab oma osalust ettevõttes piisavaks. ?Ma oleksin võinud omal ajal ka terve ettevõtte oma tasku panna, selleks ei pea eriti tark olema,? naerab Parras ja lisab, et selle tembu jättis ta siiski tegemata eetilistel kaalutlustel.

2002. aastal oli Linette käive 65,5 mln ja kasum 4,3 mln krooni. Käibe ja kasumi languse järgmisel aastal tingis Briti naela nõrgenemine, mis sundis Inglismaal uusi kliente otsima. Tänavu kavatsetakse investeerida 10?20 mln krooni, suure osa sellest moodustab uue logistikakeskuse ehitamine, kus saab tööd 30?40 inimest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing