Ülo Toomsalu • 12. veebruar 2004 kell 6:18

PM: Riigil pole rohtu pikkade ravijärjekordade vastu

Kaks kuud pärast riigikontrolli auditit, mis laitis pikki ravijärjekordi ja kehva teenindust, tõdeb sotsiaalministeerium, et pikad järjekorrad jäävad.

Sellesama sõnumi viib ministeerium ka Riigikogu sotsiaalkomisjoni, mis täna teemat arutab, kirjutab Postimees.

Sotsiaalministeeriumi terviseosakonna juhataja Ivi Normeti sõnul on nad auditijärgsetel kuudel täpsemalt analüüsinud, mil määral sõltuvad pikad ravijärjekorrad haigekassast tulevast ravirahast ja kui palju muudest põhjustest.

Viimane koos haigekassaga tehtud analüüs osutab Normeti sõnul, et haigekassast antavast rahast sõltuvad järjekorrad vaid 20 protsendi ulatuses. «Ainult rahaga me ravijärjekordade küsimust ei lahenda,» lausus ta. «Probleemiks on pigem tervishoiutöötajate ja erialaarstide vähesus.»

Normeti sõnul on ministeerium moodustanud palga-töögrupi, mille eesmärk on välja selgitada, kui suur peaks olema arstide, õdede ja hooldustöötajate keskmine palk, et nad jääks meditsiinisüsteemi tööle.

Jaanuari alguse seisuga ootas ravijärjekordades enam kui 15 000 inimest, kes olid seal olnud lubatust kauem. Neist ligi 4500 ei pääsenud arsti juurde rahalistel põhjusel, kuna haigekassa polnud vastavat teenust raviasutuselt ostnud.

Hetkel kuum