Majandustarkvara maksumus erineb kordades

Kaido Vetevoog 17. veebruar 2004, 00:00

Keskmise keerukusega äriprotsessidega ettevõtetele on suunatud majandustarkvara Hansa Financials (edaspidi Hansa, seda pakub Hansa Business Solutions), keskmise ja üle keskmise keerukusega äriprotsessidega firmale sobib Microsofti Axapta ning keerukamate protsessidega ja suurettevõtetele on suunatud majandustarkvara SAP. Võrdlus kõrvutab erineva keerukusega äriprotsessidega ettevõtetele mõeldud tarkvarapakette ja selgitab nende erisusi.

Tinglikult on tarkvara hinnatasemed järgnevad: kui Hansa maksab sada ühikut, siis Axapta 150 ja SAP 300 ühikut. Samas saab nende tõusvate ühikute eest vastavalt ka rohkem standardfunktsionaalsust, mida odavamatele pakettidele peab lisaks programmeerima. Juurutusväljaminek on keskmiselt 40?60% tarkvara maksumusest. Suurematel tarkvaradel võib juurutuse osatähtsus osutuda litsentsi maksumusest isegi suuremaks kui väiksematel pakettidel.

Samas võib juhtuda ka vastupidi, kui näiteks soovitakse lihtsamast paketist saada kätte seda, mis suurel paketil on standardvarustuses, siis maksab väiksema paketi juurutus suuremast rohkem. Mida keerukamatele ja suurematele ettevõtetele on tarkvara suunatud, seda suurem on koguinvesteering (tarkvara, server, juurutus). See on paratamatus, karbitootega pole keerukate protsesside korral kardinaalsete muudatusteta midagi teha.

Hansa ja Axapta paketi saab kokku panna moodulitest. Axapta funktsionaalsus on jagatud väiksemateks osadeks. Hansa ja Axapta puhul saab soetada ka 5% kogufunktsionaalsusest. SAPi litsentsiga saate pea 90% kogufunktsionaalsusest. Viimane pakub ka lisafunktsionaalsust, mis on suunatud spetsiaalsete vertikaalvajaduste (tootmine, teenindus, tervishoid) tarbeks, samuti ka kliendihaldust CRM ja ärianalüüsi BIW.

Axaptat ja SAPi võrreldes võib väita, et Axapta puhul saab soetada vaid seda funktsionaalsust, mida vajatakse. Samas võib olla soetamise momendil keeruline otsustada, mida reaalselt vajatakse, ja seetõttu võib juhtuda, et ostetakse liiga palju või liiga vähe funktsionaalsust. SAPi puhul saab ostes kogu võimaliku funktsionaalsuse ehk on oht soetada seda, mida tegelikult ei vajata või mida ei võeta üldse kasutusele. Samas saab arvestusvajaduste arenedes täiendavat funktsionaalsust järjest kasutusele võtta. See on ka paljude ettevõtete murelaps, et SAP pole täielikult juurutatud ja pooliku lahendusega ollakse õnnetud. Hansa funktsionaalsus on piisavalt viimistletud. Samas on standardfunktsionaalsuses vähe valikuvariante ehk erisoovide korral on sageli vaja alustada kohandamistega, mis võib lõppeda paljude programmeerimistöödega, mis seovad kliendi tugevalt teenusepakkujaga.

SAP ja Axapta toetavad nii Oracle?i kui Microsoft SQLi andmebaasi. Mõlema tarkvara korral on Oracle?i baasi valimine kulukam (osaliselt johtuvalt ka Oracle?i litsentsi maksumusest). Hansa Oracle?i baasil rakendust ei paku. Küll aga pakutakse lahendust SQLi andmebaasile. Hansa ja SAP pakuvad ka oma andmebaasi, mis on kaubaga kaasas. Samas on tegu suhteliselt suletud või vähelevinud andmebaasidega ehk andmetele juurdepääs on võimalik vaid toote oma vahenditega.

Kohandusvõimalused tähendavad siin olemasoleva funktsionaalsuse muutmist ja täiendamist. Tarkvarad võiks kohanduste teostamise kiirust ja mugavust arvestades järjestada nii: Axapta, Hansa ja SAP. Axaptal on kõige arenenum kohandustöövahendite pakett (kasutajal on võimalik muuta kõiki aruandeid ja kohandada ekraanivorme). Kohanduspaketid on Hansal ja Axaptal eraldi soetatavad. SAPi kohanduspakett sisaldub algmaksumuses. Kuid SAPi funktsionaalsus on lai, nii et tõsiseid kohandusvajadusi tekib harva.

Kõikidel pakettidel on olemas minimaalne standardaruandlus. Olemasolev aruandlus ja dokumendimallid on kõige viimistletumad Hansas. Samas on aruandluse pärimisel piirangute arv piiratud ja erisoovide korral on vaja hakata aruandlust kohandama.

Suurematel pakettidel (SAP ja Axapta) ei ole aruandlus niivõrd graafiliselt viimistletud ja eeldatakse, et see kohandatakse kasutaja vajadustest lähtuvalt. Suurematel pakettidel on aruandluse pärimisel võimalik seada rohkem piiranguid. SAP ja Axapta sisaldavad alternatiivina aruandlusele ka nn päringute teostamise võimalust ? nimekirjade koostamist lähtuvalt soovitud tingimustest (filtrid, väljade valik jms). Seda saab vajadusel saata näiteks Excelis andmebaasi.

Kõige kiiremini saab võtta kasutusele Hansa ja kõige rohkem kulub aega SAPi juurutuse puhul. Mida suurem on pakett, seda rohkem tuleb teha eeltööd (ehk leida valikutest sobivaim) ja teisalt võtab rohkem aega kliendi soovidest lähtuvalt programmi parametriseerimine ja seadistamine. Tarkvara juurutamisel on kuluv aeg võrdelises seoses juurutamisel kuluva raha hulgaga, mistõttu juurutamine on kallim suuremate pakettide korral.

Kõikide toodete osas on välja kujunemas piisav partnervõrgustik: igal tootel on kolm või rohkem toetajat. Ajalooliselt on kujunenud, et kõige pikema kogemusega partnerid on Hansal, sest see on kõige odavam ja sellel on enim kasutajaid. Axaptal on vähem kliente ja SAPi kasutajaid on omakorda kõige vähem, kuna viimase näol on tegu keeruka äriprotsessiga ettevõtetele mõeldud paketiga. Seetõttu on Hansa jõudnud toote eestindamisega ka kõige kaugemale.

Axapta on Microsofti omanduses ja tuleb meeles pidada Microsofti lembust teha ootamatuid ja kiireid uuendusi või asendusi tooteportfellis. Need, kes on ette võtnud pika ja põhjaliku SAPi tarkvara juurutuse, võivad olla kindlad toote pikas elutsüklis. q

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing