Liis Kängsepp • 17. veebruar 2004 kell 8:15

Elion pakub kõvaketta krüpteerimisteenust

Elion pakub arvuti kõvaketta krüpteerimisteenust, mis hoiab arvuti varguse või kadumise korral ära kõvakettal oleva info sattumise võõraste kätte.

Kõvaketta krüpteerimisteenus on loodud eeskätt äriklientidele, kelle arvutid sisaldavad konfidentsiaalseid andmeid, mille lekkimine võib põhjustada kliendile kahju.

ASi Elion Ettevõtted toodete ja teenuse talituse direktori Margus Kurmi sõnul kasutab juba ligi neljandik Eesti ettevõtetest sülearvuteid, mille puhul on varguse või kaotamise oht kõige suurem. ?Kui nendes arvutites olev tundlik info jõuab võõrastesse kätesse, näiteks ettevõtte konkurentideni, võib see põhjustada firmale suurt kahju,? selgitas Kurm. ?Kõvaketta krüpteerimisteenuse kasutamise korral on aga info võõrastele arusaamatu, näiteks sõna ?taevas? võib peale krüpteerimist välja näha ?#%=g3!?

Krüpteerimisteenuse kasutaja arvutisse paigaldatakse krüpteerimistarkvara, mis muudab võõrastele loetamatuks kõik kõvakettal olevad andmed (ka temp-failid, kustutatud failid jne). Arvuti käivitamisel peab kasutaja alati sisestama parooli, mille järel muudetakse kõvaketal olev info loetavaks. Parooli unustamise korral on arvuti seaduslikul kasutajal võimalik kõvaketas siiski loetavaks muuta, jälgides täpselt kliendiga kokku lepitavaid ja turvalisust tagavaid protseduurireegleid. Teenus põhineb Põhjamaade ühe tuntuma IT-turbelahenduste pakkuja Pointsec Mobile Technologies tarkvaral, mida kasutab teiste seas ka USA kaitseministeerium.

Liitumine kõvaketta krüpteerimisteenusega ühe arvuti kohta maksab 350 krooni ning kuutasu 100 krooni (hinnad on ilma käibemaksuta). Lisainfot teenuse kohta saab <#Elioni kodulehelt=www.elion.ee>, klienditeeninduse telefonilt 165 või Elioni esindustest üle Eesti.

Hetkel kuum