Tallinna börs liitub uue süsteemiga septembris

Villy Paimets 20. veebruar 2004, 00:00

Selle tulemusena on seitsme riigi börsid ühendatud ühte kauplemissüsteemi. Kauplemissüsteem SAXESS on juba kasutusel Taanis, Islandil, Norras ja Rootsis, teatas eile Tallinna börs.

Tallinna ja Riia börsiettevõtted hakkavad kauplema Balti nimekirjas, mille põhjal arvutavad börsid Balti indeksit. Endiselt arvutatakse edasi Talse indeksit. Lätis hakatakse seniste indeksite asemel arvutama uut, kapitalisatsioonil põhinevat indeksit. Eestis jääb kauplemisvaluutaks euro, Lätis latt.

Uue kauplemissüsteemi kasutuselevõtust võidavad esialgu kõige rohkem mitmel OMHEXi turul tegutsevad börsi liikmed.

Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind möönis, et SAXESS on lihtsalt uus tehniline lahendus kauplemisel, muutuvad vaid kauplemisterminal ja tarkvara. ?Asja mõte on, et pikemas perspektiivis tuleks meie turule rohkem kauplejaid,? ütles ta.

Investorile olulist muutust kauplemissüsteemi vahetusega esialgu ei kaasne. Edaspidi võidab investor turu senisest efektiivsemast toimimisest ja paremast likviidsusest.

Süsteemi liikmetele hakkavad kehtima ühtlustatud nõuded ja kauplemisreeglid. Nii Tallinna kui Riia liikmestaatust soovivatele väärtpaberivahendajatele võimaldatakse seda lihtsustatud korras: uutel liikmetel piisab dokumentatsiooni esitamisest vaid ühele börsile.

Ühtse kauplemissüsteemi kasutuselevõtt on esimene samm ühise turu loomisel Põhja- ja Baltimaades. Järgmiste sammudena on lähiaastatel kavas muu hulgas riikidevahelise ühtse arveldussüsteemi, reeglistiku ja tellimusraamatu kasutuselevõtt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing