Kristina Ojuland: ELi reeglistik vajab ülevaatamist

20. veebruar 2004, 08:16

Suurbritannias visiidil viibiv välisminister Kristiina Ojuland kohtus eile oma kolleegi Jack Straw`ga, kõneldi ELi tulevikust.

Rääkides Euroopa Liidu tulevikust ja põhiseaduslikust lepingust, leidsid pooled, et Eesti ja Suurbritannia on paljudes küsimustes ühistel seisukohtadel, nagu näiteks ühehäälsus maksunduses, sotsiaalpoliitikas ning ühises välis- ja julgeolekupoliitikas. Mõtteid vahetati ka kahekiiruselise Euroopa üle. Straw sõnul on püsiva tuumiku tekkimine sisuliselt võimatu, kuid alati jääb võimalus tihendatud koostööks teatud valdkondades, mille kohta on olemas Euroopa Liidu konsensus. 'Parem suurem koostöö kui suurenevad erinevused,' märkis ta.

Peatudes Lissaboni protsessi teemadel olid pooled üksmeelel, et Euroopa Liit on ülereguleeritud. Välisminister Ojulandi sõnul tuleks ELi reeglistik üle vaadata. 'Peaksime analüüsima, millised reeglid tänapäeval töötavad ja millised mitte,' sõnas ta ning lisas, et ELi seadusandluses on praegu palju sellist, mis liidu arengut, konkurentsivõime suurenemist ning majanduskasvu pigem pärsib.

Veel räägiti Euroopa Liidu ja Venemaa vahelisest partnerlus- ja koostöölepingust ning pooled olid ühisel seisukohal, et selle laienemine uutele liikmesriikidele peab olema automaatne ja tingimusteta.

Ministrid arutasid ka arenguabi raames kolmepoolse koostöö võimalusi Gruusiaga, viidates viimastel aastatel toimunud neljale kaitsealasele seminarile, mis sellise koostöö tulemusena on teoks saanud. Ühiselt lepiti kokku, et selliseid projekte tuleks kindlasti jätkata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing