Huvitava vana mööbli leiunurgad

Kadri Tonka 27. veebruar 2004, 00:00

Veidi otsimist ja selgub, et põnevat vana mööblit pakkuvaid kauplusi on üle Eesti nii suuremaid kui ka väiksemaid. Mõned neist müüvad lisaks mööblile ka kasutatud kodutehnikat, teised puidust asju, kolmandad ainult pehmet mööblit. On ka selliseid poode, kust võimalik leida kogu kodu või kontori sisustus.

Poode saab eristada mööbli päritolu järgi ? komisjonipoodidesse tuleb kaup siitsamast Eestist, teised seevastu eelistavad kindla välisriigi toodangut. On ka selliseid kauplusi, kust võib leida mööblitükke, mis siia jõudnud Euroopa eri nurkadest.

Viimsi Mööblimajas on müügil nii uus kui ka kasutatud mööbel, mis pärit Euroopast ja Eestist. Ka Tartu Mööbliaidast leiab kodusisustaja mööblit kõikidesse ruumidesse.

Mööbliaida inimesed peavad oma kauplust Baltimaade suurimaks kasutatud mööbli vahendajaks, ka mitmed teised Eestis tegutsevad mööbliärid saavad oma kauba neilt. Peamiselt leiab Mööbliaidast tammepuidust mööblit, mis pärit Lääne-Euroopast. Maikuus avatakse pood ka Tallinna lähedal Sauel.

Valgas müüb Soome kasutatud pehmet mööblit Dinaar S.H. OÜ Mööbliäri.

Rakvere lähedal Huljal asuvast Männiärist leiab ostja kasutatud Soome mööblit, pakutakse pehmet mööblit, toole, laudu, lisaks kodumasinaid ning muud sisustuses vajaminevat.

Kes aga midagi sootuks teistsugust ihkab, ent siiski uut mööblit ei soovi, võiks kiigata Tallinnas asuvasse UÜ Mööblikom kauplusse, kus kolm kunstimeelega naist disainib vanad Eestis seisma jäänud mööblitükid hoopis omamoodi uueks.

Viimsi Mööblimaja müüja sõnul tuntakse suuremat huvi pehme mööbli vastu, kuid samas lisab ta, et kõik sõltub ka hooajast: sügiseti küsitakse rohkem büroomööblit. Ka teiste poodide esindajad ütlevad, et kõige minevam kaup on tumedad nahkdiivanid.

?Voodeid või madratseid eriti ei taheta,? ütleb Dinaar S.H. OÜ Mööbliäri juhataja Ülle Niilus-Ahlqvist. Ahlqvisti sõnul eelistab maainimene tumedat nahkdiivanit. ?Kahjuks on neid viimasel ajal ostjate hulgas vähem näha,? kurdab Ülle Niilus-Ahlqvist.

?Mööbli ostmisel saab määravaks ikkagi hind,? usub Viimsi lasteaia Piilupesa juhataja Aina Alunurm, kes on Viimsi Mööblimajast leidnud mitmel korral huvitavat mööblit. Alunurme sõnul arvestavad nemad mööbliostul laste soovidega ja vaatavad, et oleks mõnus ja hubane, sest mööblimajast ostetud diivanid on laste mängunurkadesse läinud.

Üks kasutatud mööbli eelis ongi selle soodsam hind võrreldes uuega ja nii on ka ostjate hulgas palju noori ja üliõpilasi. Samas tõdevad mööblimüüjad, et järjest enam on vanemat sorti mööbel muutumas moeasjaks ja on inimesi, kes uude majja ihkavad just kasutuses olnud mööblit.

?Meil käis ükskord üks norrakas, kes oli oma maja valmis saanud ja palus, et me terve maja ära sisustaksime,? räägib Urmas Koorits Mööbliaidast. ?Inimesed on nüüd hoopis uhked, et nad on endale midagi unikaalset ja omapärast saanud,? selgitab ta.

Eve Süvari Mööblikomist ütleb, et naljakal kombel on nende kauplusest mööblit ostetud absoluutselt igasugustesse kodudesse, alates talumajadest ja lõpetades uhkete villadega. Poodi käivad uudistamas nii vaesed tudengid kui rikkad disainiinimesed.

Kasutatud mööbli kauplusse tasub ikka ja jälle tagasi minna, leiab Männiäri omanik Rein Kukk.

?Uue mööbli poes on üldiselt ju teada, mis seal müügil on. Vanas on huvitavam, see on otsekui muuseum, kust võib alati midagi seninägematut leida,? ütleb ta.

?Vana mööbli juures on tähtis emotsioon,? seletab Koorits ja lisab, et uus on mõnikord steriilne, külm ja anonüümne, aga vanal on hing juba olemas. ?On hea tunnetada, et mööblitükil on ka oma elu ja olemine,? räägib Koorits.

 • Urmas Koorits, Mööbliaida juhataja:
  Me ei soovita vana mööbli töötlemist või uuendamist. Selge, et kasutatud mööblil on ajamärgid juures, aga see just lisabki väärtust. Uuendamine ei sobi vanale mööblile, sest vana ja uue vahel tekib liiga tugev kontrast. Näiteks väga vana ja krigisev-nagisev tool võibki jääda dekoratsioonielemendiks ja seda ei pruugigi üldse kasutusse võtta. Samas, kui asjal on mingi defekt, siis seda me kliendile ka ütleme. Siinkohal soovitaksin mitte osta ?nurga tagant?.

Ostes vana mööblit, soovitaksin kõigepealt külma pead ja kainet mõistust. Esimest korda poodi tulles ei soovita ma üldse midagi osta. Asjad on erilised ja omanäolised ja esimene emotsioon võib osutuda petlikuks, sest konkreetne ese ei pruugi sobituda tervikusse. Oluline oleks püüda leida tervikut. Ostmist tuleks alustada ikkagi kõige kallimast mööblitükist ja ülejäänud sinna juurde sobitada, mitte et ostetakse ilus punane vaip ja siis hakatakse vaatama, mis sinna juurde sobida võiks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:38
  Otsi:

  Ava täpsem otsing