Nibelungi sõrmus - väljakutse orkestrile ja elamus publikule

Kersti Inno 27. veebruar 2004, 00:00

Esmakordselt Eestis tuleb ettekandele hollandi helilooja ja löökpillimängija Henk de Vliegeri arran?eering maailma muusikaajaloo ühest monumentaalsemast teosest ? Richard Wagneri ooperitetraloogiast ?Nibelungi sõrmus?.

Hiigelteos valmis heliloojal 25 aasta jooksul. See põhineb saksa mütoloogial ja koosneb neljast muusikalisest draamast: ?Reini kuld?, ?Valküür?, ?Siegfried? ja ?Jumalate hukk?. Wagneri geeniuse enneolematu külgetõmbejõud, tema muusika ja draama sünteesis jõuliselt väljendunud igavesed teemad ? armastus, iha, võim, intriigid, vaprus, eneseohverdus ? tõmbavad tänapäevalgi publikut üha jälgima neljal õhtul kokku 16 tundi kestvat suurteost Baierimaa väikelinna Bayreuthi. Seal asub ?hullu kuninga? Ludwig II helde abiga kerkinud ooperiteater, kus ?The Ring?i? tsükkel 1876. aastal esmakordselt esitati.

Hollandlase Vliegeri pisut üle tunni kestvas sümfoonilises teoses kuulduvad olulisemad motiivid Wagneri suurteosest: Reini kuld, maagiline tulemuusika, valküüride lend, Siegfriedi Reini-sõit ja surm, leinamuusika, Brünnhilde armuohver jm. Sü?eeline liin kulgeb äratuntavalt ja loogilises järjestuses.

Teos valmis 1991. aastal Hollandi Raadio sümfooniaorkestri tellimusel ja on pühendatud dirigent Edo de Waartile. Tosina aasta jooksul on see olnud paljude maailma mainekate sümfooniaorkestrite repertuaaris.

Eesti ettekande eel dirigeeris Eri Klas seda 13. veebruaril Tamperes.

Sümfooniline seiklus Wagneri muusikaga esitab väljakutse orkestrile ja tõotab elamust publikule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing