Reklaamiraha kärpimine kasvatas Saku kasumit

Annika Matson 27. veebruar 2004, 00:00

Saku Õlletehase AS finantsjuhi ja juhatuse liikme Tarmo Lehtmetsa sõnul tõi firma kasumi 59%se kasvu eelmisel aastal peamiselt tasuta õlle jagamise kampaaniatest loobumine, mis aitas saavutada nii paremat keskmist hinda liitri kohta kui ka säästu suurtest kuludest ja maksudest. Firma kärpis reklaamikulusid 10 miljoni krooni võrra. Kasumit kasvatas ka Saku Õlletehase muude alkohoolsete jookide müük. ?Ettevõte sisenes limonaadi ja kalja turule ning tõstis hüppeliselt long drink?i ja siidri müüki, viimast 80% võrreldes eelnenud aastaga,? ütles Lehtmets. Lisaks opereeriti väiksemate püsikuludega ka kõigis teistes valdkondades.

Saku Õlletehase turundusdirektor Karin Sepp märkis, et firma turuosa jooksval aastal impordi arvelt kindlasti enam ei kahane, kuna impordi osakaal kasvas Eesti õlleturul peamiselt Oboloni tõttu. Selle margi osakaal on aga alates eelmise aasta sügisest märkimisväärselt kahanenud. ?Mullu sügisel tuli Saku Õlletehas turule plastikpakendis Presidendi õllesarjaga vastusena plastikpakendi kasvule koguturul,? ütles Sepp. Tema sõnul on ettevõtte eesmärk oma turuosa Eestis sel aastal võrreldes eelmise aastaga tugevdada ning kõik eeldused selleks on olemas.

Eesti Õlletootjate Liidu juhatuse esimees Jüri Kert möönis, et tal puuduvad hetkel andmed, milline on hetkel odavate õllede osakaal turul. ?Teades, kui hinnatundlik on õllesõber eriti maapiirkondades, siis võib sel aastal oodata odava õlle jätkuvat müügiedu,? märkis Kert.

Hansabank Marketsi analüütiku Mihkel Torimi sõnul vastasid Saku Õlletehase tulemused ja dividendid ootustele. Analüütiku sõnul on nende senine aktsia hinnasiht 80 krooni ja hoia. Hinnasihti tõstis Hansapank viimati eelmise aasta novembri lõpus viie krooni võrra. Saku Õlletehase aktsia sulgus eile 114,22 kroonil. ?Aktsia likviidsus on suhteliselt nigel,? märkis Torim. Ka Ühispanga fundamentaalanalüütiku Sander Danili sõnul vastasid tulemused prognoosidele, jätkuvalt nõrgapoolne oli tema sõnul siiski õllemüük. ?Kuigi Saku on stabiilne dividendiaktsia, pean aktsiat pärast hiljutist kiiret tõusu 20?25% ülehinnatuks,? kirjutas Danil. Ta lisas, et turg hindab hetkel õlle ekspordi ja muude jookide kasvupotentsiaali liiga optimistlikult. ?Sellelt aastalt ei oota järsku maksude-eelse kasumi kasvu, mistõttu puhaskasum võib langeda ligi kaks korda seoses kasvava tulumaksukuluga dividendidelt,? märkis ekspert. Edasiste arengute suhtes avaldab tema sõnul Sakule kindlasti positiivset mõju Eesti liitumisest Euroopa Liiduga tulenev õlle ekspordikvootide kasv praeguselt 15 liitrilt 110 liitrini inimese kohta.

Ka Saku Õlletehase väikeaktsionär Tiit Vallap, kellele kuulub 5500 aktsiat, loodab Euroopa Liitu minekul õlleturu kasvule ning aktsiat müüa ei kavatse.

Saku Õlletehase eelmise kasum ulatus 54,8 mln kroonini, mida on 59% enam kui aasta eest, teatas õlletootja Tallinna börsile. Kasum aktsia kohta oli 6,85 krooni. Aasta viimase kvartali kasum ulatus 1,5 mln kroonini, samas kui 2002. aasta neljandas kvartalis jäädi 5,7 mln kroonisesse kahjumisse. 2003. aastal moodustasid Saku Õlletehase äritulud 464,1 mln krooni ehk 4,8% võrra suuremad kui 2002. aastal.

Alates 2003.aastast kajastab Saku Õlletehas ringleva taara käivet netoefektina muude äritulude või ärikulude all, vastavalt sellele, kas taara ostu ja müügi vahena teenitakse kasumit või kahjumit. Saku Õlletehase juhatus teeb ettepaneku maksta puhaskasumist dividendeks 40 mln krooni ehk 5 krooni aktsia kohta. Täpselt sama suures mahus maksis õlletootja dividende ka möödunud aastal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing