Tundliku vaistuga Ruth Huimerind

Sigrid Suu 27. veebruar 2004, 00:00

Huimerind on ühtlasi fotokunstnik, kel on hea vaist pakkuda välja eripäraseid vaatenurki, põnevaid nüansse, mida looritab naiselik elegants ja suursugusus. Teda paeluvad erilised naismodellid, kelles on midagi kummalist ja ebamaist.

Talvel ja pimedamal perioodil tegeleb Huimerind arvuti taga erinevate kujundustöödega. Kuid kui saabumas on soojem ja valgusrikkam periood, asub ta fotograafia alal kogunenud ideid ellu viima. Talle meeldib loomulik valgus ning sellest tekkivad varjud ja värvidemäng. Fotokunstiga ligi paarkümmend aastat tegelenud Huimerind peab oma õpetajaks fotograaf Tiit Veermäed, kellega ta siiani koostööd teeb.

Huimerinna suurendatud fotod on mõjuvõimsad ning neid kasutatakse ruumikujunduses, kus teosed on oma domineerivas eheduses pilkupüüdvaks aktsendiks.

Paljud fotosessioonid toimuvad kunstniku kodulinnas Pärnus, millega on tal eriline suhe. See linn on tema jaoks palju huvitavam ja võimalusterohkem kui Tallinn.

Teine asi, mis kunstniku jaoks oluline, on elulisus ja loomulikkus piltidel. ?Mulle on igavad liialt konstrueeritud kaadrid. Veetlus ja mängulust võiksid kajastuda ka pildi peal, mitte ainult tühi peenuseillusioon,? selgitab ta oma põhimõtet.

Balletietenduse ?Anna Karenina? plakati jaoks tehtud fotodel on priimabaleriin tavapärasest üsna erineva imagoga. ?Elukutseline artist ja tõeline diiva oskab vaimustavalt kaasa mängida ka pildistamise ajal. Mulle meeldiks, kui inimene on pildil veelgi imelisem, lausa bigger than life,? selgitab kunstnik.

?Kummaline, uskumatu plastikaga, pisut ebamainegi,? nii iseloomustab Ruth Huimerind Lätist pärit modelli. Tütarlapsele sai osaks keeruline ülesanne: seista tikk-kontsadel ümaral kivil. Kõrged kontsad, vanad sukad, säravvalge riietus, massiivne kivi, meeleolukaks aktsendiks elegantsed gladiooliõied ? igal detailil on oluline roll.

Huimerinnale meeldivad ajaloolised paigad, rekvisiidid ja rõivad: sikid lõiked, elegantne töötlus ja peened materjalid. Temas tekitab vaimustust tolle aja rõivaste nüansirohkus ja läbimõeldus. Neid fotodel kasutades ta justkui arhiveerib vanade aegade hõngu. Kunstnik on vanu rõivaid võtete jaoks ostnud second-hand?ist ja antikvariaadist, laenanud tuttavatelt ja teatritest, tal on ka kodus paraja suurusega riideladu tekkinud.

Karismaatiline aeroobikatreener ja tantsijanna Marge Rull on kunstniku jaoks tõelise elurõõmu ja positiivse nakatava energia kehastus. ?Kadestamisväärses füüsilises vormis Marge võtab mängeldes raskeid dünaamilisi poose. Rõhutasin seda kõike särava värvitooniga, mis päikesevalguses muutus veelgi elavamaks,? meenutab Huimerind. Kui varasematel töödel domineeris eelkõige sinine, siis praegu inspireerivad teda pigem emotsionaalsed kollased ja punased.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing